Historisch 'Rampjaar' herdacht in Zeeland

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat ons land te maken kreeg met aanvallen van drie kanten. 1672 ging de boeken in als het ' Rampjaar' en dat wordt dit jaar herdacht. En dat gebeurt ook in Zeeland.
De slag bij Solebay in het Rampjaar
Michiel de Ruyter vocht in een zeeslag met de Engelsen in het rampjaar 1672. © ANP
"We werden in 1672 overvallen door een groot Frans leger van honderdduizend man onder leiding van de zonnekoning", vertelt Bernt Feis van de landelijke organisatie van de herdenking van het Rampjaar. "Verder door Duitse bisschoppen waarvan er eentje Bommen Berend heette, nou die naam had hij natuurlijk niet voor niets verdiend en dan hadden we ook nog eens een keer de Engelse vloot die de kust aanviel, onder meer Zeeland. Dus we waren in groot gevaar."

Moeilijke tijd

"Onze landgenoten hebben toen een moeilijke tijd gehad. Maar we hebben de Franse aanval afgeweerd en ons land behouden. Zeeland heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Zeeland had namelijk een linie, de Staats-Spaanse linie, onder meer in Aardenburg en Sluis. De Fransen hebben daar een aanval gedaan, de Aardenburgers hebben die afgewend, die zijn daar heel trots op. Ze vieren dat dit jaar ook."

Herdenking in Zeeland

In Aardenburg is op 4 juni een historische markt met straatartiesten en een rommelmarkt. Op 1 juli wordt een openluchtspel opgevoerd. De hele zomer worden speciale stadswandelingen gehouden. In het Stadhuismuseum in Zierikzee is vanaf 15 maart een expositie te zien met voorwerpen en archiefstukken die met het Rampjaaar te maken hebben. Het Muzeeum in Vlissingen belicht de rol van Michiel de Ruyter in het rampjaar met een expositie.
"De Fransen zijn vanwege dat verzet om Zeeland heen getrokken en zijn bij de Rijn bij Lobith het land ingekomen. We hadden toen een republiek, de gewesten hebben allemaal samengewerkt om die Fransen tegen te houden en dat is goed gelukt."
"Redeloos radeloos reddeloos is een term uit dat jaar. Die kennen we allemaal wel. De herdenking begint vandaag. De komende maanden zijn er allerlei activiteiten om bij het Rampjaar stil te staan."
Luister hier het gesprek met Bernt Feis:
Bernt Feis over het rampjaar