Jeugdige verdachten dodelijke steekpartij Middelburg blijven voorlopig vastzitten

De twee broers van vijftien en zestien jaar, die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de steekpartij waarbij de 15-jarige Tim om het leven kwam, blijven de komende twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Middelburg vandaag bepaald.
Gewonde bij steekpartij Middelburg
Gewonde bij steekpartij Middelburg © HV Zeeland
De steekpartij gebeurde op zondag 9 januari in de Middelburgse wijk Dauwendaele. De 15-jarige Tim vocht enkele dagen voor zijn leven, maar overleed woensdag aan zijn verwondingen. Wat er gebeurd is zorgt voor veel emoties, met name onder leeftijdsgenoten. Tientallen jongeren brachten kaartjes en bloemen naar de plek waar Tim werd neergestoken.

Geen contact met buitenwereld

De twee jonge verdachten zitten in beperkingen in een Justitiële Jeugdinrichting. Ze mogen geen contact met de buitenwereld of andere gevangen hebben en moeten zoveel mogelijk in hun cel blijven. Contact hebben met hun advocaat is wel toegestaan.
Over twee weken beslist de rechtbank of beide broers langer vast blijven zitten. Als dat gebeurt, dan is dat voor maximaal 90 dagen. Dit wordt het voorarrest genoemd. Tijdens die termijn zal de raadkamer elke 30 dagen kijken of de jongens nog vast blijven zitten en op welke manier. De zaak moet na 90 dagen voor de eerste keer voor de rechter komen.
De zaak wordt dan eerst pro forma behandeld, dus niet inhoudelijk. Er wordt gekeken of er nog onderzoekswensen zijn. Op die zitting bepaalt de rechtbank of de verdachten vast blijven zitten of dat de hechtenis geschorst wordt, voordat de zaak inhoudelijk voor de rechtbank komt.