Kabinet kondigt versoepelingen aan: dit mag weer vanaf zaterdag

Horeca en cultuur blijven gesloten. Winkels, kappers, sport en onderwijs mogen weer open. Dat is kort gezegd de strekking van de persconferentie van vanavond. Het was de eerste van het nieuwe kabinet, met Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid.
Minister Ernst Kuipers
Ernst Kuipers tijdens de persconferentie van 14 januari © ANP
Vanaf zaterdag kunnen mensen weer terecht bij niet-essentiële winkels en kappers. Voor de winkels leek het er in eerste instantie op dat alleen op afspraak geshopt mocht worden, maar vandaag besloot het kabinet dat winkels met een beperkt maximum aantal bezoekers tot 17.00 uur open mogen. Ook moeten alle klanten een mondkapje.
Bij Zeeuwse kappers staat de telefoon al enkele dagen roodgloeiend. Ook andere niet-medische contactberoepen kunnen weer klanten ontvangen.

Onderwijs

Na het basis- en voorgezet onderwijs mogen vanaf maandag ook universiteiten, hogescholen en het mbo fysiek lesgeven. Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 mensen, en wordt aangeraden twee keer per week een zelftest te doen. Het basis- en voorgezet onderwijs mochten afgelopen week al open. Op ongeveer een vijfde van de scholen in Nederland moesten één of meerdere klassen al naar huis, vaak omdat de leraar afwezig was.

Sport

Sportscholen mogen ook de deuren openen, zij het onder voorwaarde. Buiten sporten kan weer tot 20.00 uur, waardoor bijvoorbeeld seniorenteams in het amateurvoetbal weer kunnen trainen. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen. Publiek bij sportwedstrijden is nog niet toegestaan.
Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van 14 januari © ANP

Zij blijven dicht

Horeca en cultuur moeten gesloten blijven. Of de praktijk ook zo is, is zeer de vraag. Meerdere horecaondernemers hebben verklaard in ieder geval zaterdag de deuren te zullen openen. Daarmee sluiten ze aan bij een landelijk protest. Of de gedwongen sluiting daarna wordt nageleefd, zal de tijd leren. Koninklijke Horeca Nederland zegt dat Nederland het enige Europese land is dat de horeca gesloten houdt. Ook evenementen mogen voorlopig niet worden georganiseerd.
Premier Mark Rutte zegt dat er de komende tien dagen eerst gekeken moet worden naar de gevolgen van deze versoepelingen, voordat de horeca geopend kan worden. Rutte verwacht dat er dagelijks 80.000 besmettingen bij zullen komen.

Geen quarantaine

Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. De maatregel gaat per 21 januari in.

Mondkapje

Overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten en de werkvloer. Het kabinet moedigt het gebruik van medische mondmaskers aan. ZorgSaam maakte vandaag al bekend dat er in de gebouwen van de zorggroep geen stoffen mondkapjes meer gedragen mogen worden.