Zeeland wil de Tour de France weer binnenhalen, dit is de stand van zaken

Er zijn nog veel onduidelijkheden over de mogelijke komst van de Tour de France naar Zeeland. Eind november werd bekend de provincie zich officieel kandidaat heeft gesteld voor de komst van een touretappe in 2024 of 2025. Daarna bleef het stil. Wat is de stand van zaken nu? Negen vragen daarover aan gedeputeerde Jo-Annes de Bat, die de kandidatuur bekendmaakte bij de tourdirectie.
Andre Greipel van Lotto-Soudel komt als eerste over de finish
Andre Greipel van Lotto-Soudel komt in 2015 als eerste over de finish in Zeeland © ANP

Waarom heeft de provincie zich kandidaat gesteld voor de komst van de Tour in 2024 of 2025?

Laten we beginnen met het feit dat Rotterdam en Den Haag gezegd hebben dat ze de start van de Tour in Nederland weer eens willen organiseren. Wij weten dat we afhankelijk zijn van dit soort initiatieven elders in Nederland, want wij kunnen niet zelfstandig een Grand Départ (start van de Tour de France, red.) organiseren. Wij denken dat er nu een kans is om aan te sluiten bij dat initiatief.

In 2015 finishte de tweede etappe van de Tour in Zeeland. Waarom willen jullie dat weer proberen?

De Tour is een wereldwijd fietsevenement met groot aanzien. Het Zeeuwse bedrijfsleven (die vertegenwoordigd is in de stichting La Grande Arrivée Zélande) heeft het binnenhalen van die etappe in 2015 enorm gesteund. Nu zegt het bedrijfsleven ook weer dat de Tour een goed instrument is om Zeeland op te kaart te zetten. Wij haken daar op aan. Het bedrijfsleven wil dit graag en wij ondersteunen dat. Zonder het bedrijfsleven maakt het binnenhalen van een touretappe geen enkele kans.
De Stichting La Grande Arrivée Zélande werd opgericht in 2014 om de komst van de Tour de France naar Zeeland in 2015 mogelijk te maken. Deze sponsorstichting bestaat nog steeds. Voorzitter is Ernst Erhardt uit Zierikzee. "De komst van de Tour was destijds een gezamenlijk initiatief van de provincie en het bedrijfsleven. Dat was een succes. We willen dat graag herhalen."
Ben de Reu en Christian Prudhomme bij de Tour de France
Voormalig provinciebestuurder Ben de Reu (r) en tourdirecteur Christian Prudhomme © Omroep Zeeland

Wat is er gebeurd na het bericht in november over de kandidaatstelling?

De brief is verstuurd naar het hoofdkantoor van de ASO (organisator Tour de France, red,) in Parijs. Daarna is er nog niks gebeurd. Wij wachten af wat hun reactie wordt. Dit zijn ook processen van jaren. We wachten af of de tourdirectie wellicht dit jaar nog naar Rotterdam afreist om meer informatie op te halen. Dat zou een moment kunnen zijn om aan te haken.

Hoe groot is nou de kans dat de Tour weer komt?

De kans is groter geworden doordat Rotterdam en Den Haag in beeld zijn. Ook het succes van 2015 speelt mee. De tourdirecteur heeft toen gezegd dat de etappe naar Neeltje Jans een succes was. Hij heeft toen gezegd dat hij het wel wil herhalen, maar dan met meer Zeeuwse kilometers. Dus er ligt een belofte dat ze een keer gaan terugkomen. Maar we weten ook dat dat echt een aantal jaar kan duren. Die kans wordt wel weer iets groter nu Rotterdam zich kandidaat gesteld heeft.

Gaan jullie samenwerken met Rotterdam en Den Haag?

Dat zal moeten. Dat zijn de steden die het doen. Limburg heeft zich ook gemeld. Dat betekent dat er toch een keuze gemaakt zal moeten worden. De eerste twee dagen zijn voor Rotterdam en Den Haag en wij hopen dat er ook een derde dag in Nederland komt. Een rit van Rotterdam naar Zeeland zou heel erg mooi zijn."
wielrennen Andre Greipel Neeltje Jans 2015
Andre Greipel wordt gehuldigd als winnaar van de touretappe naar Neeltje Jans © Orange Pictures

De ASO heeft genoeg opties om te kiezen.

Het is een kans, het is hoop, een verwachting. Het is een belofte. Het is van alles. En voorlopig is dat ook waar we nu staan.

Wat gaat het kosten?

Dat is ook nog niet duidelijk. We kennen de getallen van de vorige keer. Je hebt een fee nodig, dat is het bedrag wat de tourdirectie vraagt om überhaupt te komen. Die wordt door het bedrijfsleven op tafel gelegd, zoals de vorige keer is gebeurd. Daarnaast zijn er organisatiekosten. Daar zullen we vroegtijdig inzicht in moeten krijgen.

In 2015 was die fee 500.000 euro. Is dat weer zo?

Dat weten we dus nog niet. Ik neem aan dat dat soort bedragen kunnen variëren. Ik weet het echt niet.

Wat levert het op, als het doorgaat?

Het levert publiciteit op. Dat kun je meten in kijkersaantallen, in spin-off in media. Er komen natuurlijk ook bezoekers. Ik neem aan dat jullie weer gereed staan om te tellen. Het levert vooral veel aandacht op.
De touretappe van 2015 door Zeeland trok veel minder publiek dan destijds door de provincie beweerd werd. Dit bleek uit een nauwkeurige analyse van Omroep Zeeland op basis van televisiebeelden.
In het evaluatierapport van de provincie werd gerept over minimaal 135 duizend toeschouwers. Uit onderzoek van Omroep Zeeland bleek dat er 55.668 toeschouwers in Zeeland langs de route stonden. Daarmee zouden er ook beduidend minder inkomsten zijn geweest.