'Zeeuwse ondernemers willen niet meer afhankelijk zijn van een steunpakket'

Winkels zijn weer open tot 17:00 uur en de horeca krijgt morgen mogelijk ook weer het sein om (gedeeltelijk) open te gaan, maar toch blijft er een somber gevoel hangen bij ondernemers. Om de mentale gezondheid weer op peil te krijgen is volgens Erik van Oosten, regiomanager Zeeland bij werkgeversorganisatie VNO-NCW één ding vooral belangrijk: een gedegen langetermijnbeleid. "Het belangrijkste is dat ondernemers hun eigen geld weer kunnen verdienen en niet afhankelijk zijn van een steunpakket."
Ondernemers hebben behoefte aan een langetermijnbeleid, uitzichtloosheid zorgt voor somberte
Van Oosten maakt zich al een poosje hard voor het opengooien van de maatschappij: "Vanuit het hoofdkantoor lobbyen we regelmatig in Den Haag voor verlenging van steunmaatregelen en het opengaan van alle sectoren met de geldende protocollen. Denk hierbij aan anderhalve meter afstand, mondkapjes dragen en handen ontsmetten. We moeten rekening blijven houden met oplopende besmettingen en de impact op de zorg, maar we zijn er als organisatie van overtuigd dat alle ondernemers in Zeeland verantwoord de deuren kunnen openen."

Mentaal onstabiel

VNO-NCW pleit vooral voor een stappenplan dat duiding geeft aan de toekomst. "Iedere keer hopen op opengaan wat uiteindelijk niet komt of even komt en daarna weer wordt teruggetrokken draagt niet bij aan het welzijn van ondernemers, maar ook niet aan individuele mensen", zegt Van Oosten. Dit zorgt voor mentale onstabiliteit.

Waan van de dag

Martijn van Battum, voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy in Terneuzen kan dit beamen. "Ondernemers leven een beetje in de waan van de dag. Als we open mogen en de zon schijnt dan ziet alles er heel anders uit, maar als een ondernemer niet mag doen wat je normaal graag doet, dan wordt je daar heel treurig van en is het moeilijk om keer op keer die knop om te zetten."
Martijn van Battum in zijn kledingwinkel Studio Blique in Terneuzen
Martijn van Battum in zijn kledingwinkel Studio Blique in Terneuzen © Omroep Zeeland
Van Battum heeft zelf een kledingwinkel en is blij dat hij weer open is, maar toch blijft de onzekerheid aan hem knagen: "We zijn nog lang niet van corona af en wie weet dat het in de zomer terugkomt in een andere variant. We kunnen niet ieder jaar hetzelfde spelletje blijven spelen, gaan we elk jaar in de wintermaanden alles op slot gooien? Die uitzichtloosheid zorgt er mede voor dat alle ondernemers somber naar de nabije toekomst kijken."

Eigen geld verdienen

Volgens Van Oosten is het voor ondernemers het belangrijkste dat ze weer hun eigen geld gaan verdienen. "We zijn heel dankbaar voor de steunpakketten van de overheid, maar uiteindelijk wil je als ondernemer je eigen broek op kunnen houden", zegt hij. "Als we op een verantwoorde manier open kunnen, dan kunnen we ook weer reserves gaan opbouwen."

Faillissementen

Dat sommige ondernemers het alsnog niet redden als de maatschappij weer open gaat is volgens Van Oosten een normale ontwikkeling. "We zien momenteel dat er te weinig faillissementen zijn mede dankzij de steun en dat ondernemers hun reserves aanspreken. Dat is ongezond want bedrijven in een normale economische situatie is het gebruikelijk dat bedrijven komen en gaan. Zodra de maatschappij weer enigszins normaliseert zal de economie dit ook doen en zullen ondernemers weer lekkerder in hun vel zitten, maar wanneer dit gebeurt durf ik niet te zeggen."