Dit is hoe je een medisch mondkapje kunt herkennen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om medische mondkapjes te dragen op plekken waar de afstand niet gegarandeerd kan worden. Maar hoe ziet zo'n medisch mondkapje eruit? Hoe herken je dat?
Medische mondkapjes herkennen
Je kunt medische mondkapjes herkennen door naar de verpakking te kijken © ANP
Aan het mondkapje zelf zie je niet of je een medisch mondkapje draagt. Bestudeer daarom goed de verpakking van de mondkapjes. Er zijn namelijk een aantal aanwijzingen die aangeven of je een medisch mondmasker in handen hebt.
Wat moet er op de verpakking staan?
  • Er moet vermeld staan dat het om een medisch mondkapje gaat
  • Op de verpakking staat het CE-keurmerk
  • Er staat Type II, Type IIR of FFP1, FFP2 of FFP3 op het doosje
Het belangrijkste verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes is dat een medisch mondmasker de drager beschermt voor invloeden van buitenaf. Een niet-medisch mondkapje beschermt mensen in jouw omgeving. Het beschermt dus anderen en niet jezelf.
Er zijn twee soorten medische mondkapjes: chirurgische mondkapjes (type II) en ademhalingsbeschermingsmaskers. Die laatste soort wordt aangeduid als FFP-maskers. Dat staat voor Filtering Face Piece. Het verschil tussen de FFP-nummers is het niveau van bescherming. Zo biedt FFP1 80 procent bescherming tegen stoffen van buitenaf. FFP2 zorgt voor 94 procent en FFP3 voor 99 procent bescherming.

Waar kun je ze kopen?

Dat kan gewoon online of bij de drogist bij jou in de buurt. Let wel op, want verschillende winkels gaven eerder al aan problemen te hebben met leveringen. Het kan dus dat je ernaast grijpt.