Horeca teleurgesteld, Lievens houdt regering verantwoordelijk voor 'verwarring'

Waar onder meer winkeliers, kappers en sportschoolhouders reden voor een feestje hebben, moeten ondernemers in de horeca- en cultuursector de deuren gesloten houden. Tot grote teleurstelling van de betrokkenen.
Frank de Reu van Koninklijke Horeca Nederland
Frank de Reu van Koninklijke Horeca Nederland © Omroep Zeeland
Frank de Reu is voorzitter van de Zeeuwse afdeling van Koninklijke Horeca. Hij had een andere boodschap van het kabinet verwacht. "Ik had verwacht dat de detailhandel en horeca gelijktijdig open zouden gaan, bijvoorbeeld tussen 11.00 en 17.00 uur. Onze sector heeft de hardste klappen gekregen en is al het langst gesloten. De saamhorigheid is ver te zoeken."
Zaterdag gaan veel Zeeuwse horecagelegenheden toch open. Er wordt actie gevoerd tussen 11.00 en 17.00 uur, waarbij horeca onder voorwaarden de deuren mag openen. "In de grote steden zal bijna alle horeca geopend zijn. In de kleine kernen zal dat minder zijn."
Frans Lievens
Frans Lievens is bedroefd over de blijvende sluiting van de cultuursector © Omroep Zeeland
Frans Lievens, directeur van Zeeland Theaters, noemt het 'verbazingwekkend en teleurstellend' dat de cultuursector dicht moet blijven. "Als er ergens op een veilige manier gewerkt wordt, is het in theaters. Er komen alleen mensen met een kaartje binnen, dat wordt heel goed gecontroleerd. Bovendien is de ventilatie volledig op orde", zegt Lievens.

'Acties zorgen juist voor verwarring'

De theaterdirecteur heeft begrip voor de acties in de horeca, maar vindt het een slechte zaak, omdat de verwarring groter wordt. "Ik begrijp heel goed dat de horeca met de handen in het haar zit. Maar aansluiten bij die actie kunnen wij niet. Een theater kan niet in een paar uur een voorstelling regelen en daar ook nog kaartjes voor verkopen. Je weet als cultuurondernemer niet naar wie je moet luisteren. De persconferentie, de burgemeester of andere ondernemers."
Lievens weet hoe hij het zelf zou regelen. "Er moet eenduidige besluitvorming komen, vanuit één hoek, de hoek van virologen. Nu is er verwarring, en de regering is daar verantwoordelijk voor."

25 januari

Het kabinet heeft gezegd dat er op 25 januari opnieuw gekeken wordt naar versoepelingen in de horeca- en cultuursector.