Zeeuwse winkelstraten stromen vol: 'We zijn meteen gegaan, heerlijk'

Winkeliers halen opgelucht adem, en het winkelend publiek ook. De winkels mochten vandaag weer tot 5 uur open. Maar de moegestreden horeca moet de deuren nog dicht houden, zeker tot 25 januari. Toch waren er zaken die vandaag opengingen.
Horeca uit protest open, drukte in winkels
In Goes was het aan het begin van de middag aardig druk. Het was markt, en de winkels waren weer open. Het centrum bood zodoende een levendige aanblik, iets wat we al een tijdje niet meer gewend zijn. Op de Grote Markt waren zelfs twee horecazaken geopend. Met stilzwijgende toestemming van de burgemeester, volgens de ondernemers.

Afhankelijk van horeca

In Sluis was het beeld vanochtend anders. "We zijn hier veel meer afhankelijk van de horeca", zegt Chantal Steenstraten van Bubbles Sluis. "Winkelen en een bezoek aan de horeca gaan hier samen. Het is wel moeilijk om te zien dat het net over de grens een gekkenhuis is, zo druk."

Wat mag er nu wel en wat niet

Niet-essentiële winkels, kappers en het hoger onderwijs gaan weer open, de horeca en de cultuursector moeten nog dicht blijven.
Het kabinet kijkt over tien dagen, op 25 januari, opnieuw naar de mogelijkheid om restaurants, cafés, bioscopen, musea en theaters te openen. Dans- en muziekscholen mogen wel open voor repetities.

Sporten

Sportscholen en sportclubs kunnen weer open, maar wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club gespeeld worden. Voor topsport geldt een uitzondering. Publiek is daarbij niet toegestaan.
Het is weer toegestaan om buiten met vier mensen samen te komen. Voor binnen gaat het advies van maximaal twee naar hooguit vier bezoekers. Verplichte 1,5 meter afstand blijft verplicht. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisten, blijven open tot 20 uur.

Quarantaineregels

Mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad of korter dan acht weken geleden corona hebben gehad hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dit geldt alleen als ze geen klachten ontwikkelen.
Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om drukke winkelstraten en markten, maar het geldt ook op de werkvloer. Het dragen van stoffen en zelfgemaakte mondkapjes wordt afgeraden.
Peter Schaap van restaurant De Beren in Goes opende zijn zaak ook vandaag. "We weten dat het niet mag", zegt hij. "Maar we zijn zo moe van het strijden. We willen ons punt maken dat het wel veilig kan in de horeca. Ik gun iedereen zijn omzet, maar waarom mogen wij niet open?"

Welkom uitstapje

Voor de bezoekers die uitgebreid zaten te lunchen was het het bezoek aan het restaurant van Schaap een zeer welkom uitstapje. "Dat is al twee maanden geleden", zegt een vrouw die met een heel gezelschap aan tafel zat. "We hebben de kinderen opgepakt en zijn meteen gegaan. Heerlijk!"
Brasserie Concordia Zierikzee
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Niet in alle Zeeuwse winkelstraten liep veel winkelend publiek rond. In Zierikzee, waar behalve winkels ook wat horecazaken open waren, kon je zaterdagmiddag een kanon afschieten zonder iemand te raken.