Souburger Jeroen Rietbergen stapt op na ongepast gedrag bij The Voice

De uit West-Souburg afkomstige toetsenist Jeroen Rietbergen is opgestapt als bandleider bij The Voice Of Holland. Rietbergen wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het RTL-programma. De uitzendingen van The Voice zijn opgeschort.
Jeroen Rietbergen met partner Linda de Mol.
Jeroen Rietbergen met partner Linda de Mol. © ANP
Het stilleggen van het tv-programma volgt op onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS. De muzikant erkent volgens het programma de beschuldigingen. "Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct naast zich neer te leggen." Behalve tegen Rietbergen liggen er aanklachten tegen andere 'hoofdpersonen' die bij The Voice werken, aldus BOOS.

Meerdere verhalen

De redactie kreeg in het voorjaar van 2021 verhalen binnen over vermeend seksueel overschrijdend gedrag. Presentator Tim Hofman deed een oproep en er volgden tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice. "Het gaat daarbij niet alleen om aanklachten tegen Rietbergen, maar om aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma", stelt BNNVARA.

Feiten op tafel

RTL noemt de berichten, die niet bekend waren bij de zendergroep, 'zeer ernstig en schokkend'. "We nemen dit uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen. De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is."
Jeroen Rietbergen heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring aan RTL Boulevard gegeven waarin hij schrijft spijt te hebben. Dit is de samenvatting:
"Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte whatsappberichten uitgewisseld. Uiteraard ben ik hierdoor ook ten opzichte van mijn gezin en mijn opdrachtgever in de fout gegaan. Dit alles ben ik mij al een aantal jaren zeer bewust, vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen. Alles spijt mij meer dan ik in deze verklaring kan verwoorden."

Aangifte

De advocaat van The Voice-coach Ali B. heeft zaterdagmiddag toegegeven dat er deze week aangifte wegens grensoverschrijdend gedrag tegen zijn cliënt is gedaan. Eerder berichtte de Telegraaf daar la over.

Soulvation

De 50-jarige Jeroen Rietbergen is de partner van presentatrice/actrice Linda de Mol. Vrijdag werd de tweede aflevering van The Voice Of Holland door 1,6 miljoen mensen bekeken. Rietbergen scoorde begin deze eeuw drie hits met de danceact Soulvation. Summer In The City (2002), Reset Your Brain (2003) en I Wanna Be With You (2006) bereikten de Top 40. Hij won ook een Buma Award.
Naast zijn werk met de band Soulvation produceerde Rietbergen in 2003 samen met Paskal Jakobsen het liedje Mijn Ogen Zeggen Alles voor de Goese zanger Roel Felius Die vertegenwoordige hiermee op 15-jarige leeftijd Nederland op het Junior Songfestival in Kopenhagen.