Zeeland sport weer na lockdown: 'Het balgevoel moet nog terugkomen'

Na de persconferentie van vrijdagavond zal menig telefoon van de Zeeuwse sportliefhebber roodgloeiend hebben gestaan. Want met goedkeuring van het kabinet mag er vanaf vandaag weer worden gesport en dus werd dat ook gedaan op de sportparken in de provincie.
Zeeland sport weer na lockdown: 'Het balgevoel moet nog terugkomen'
Derdedivisionist GOES stond voor de laatste keer op 18 december op het veld. "Eindelijk weer", zegt trainer Kevin Hollander. "In december hebben we nog een paar keer op zaterdag getraind, want toen mocht je niet meer na 17:00 uur bij elkaar komen om te trainen." Dat mag nu weer wel en dus zal GOES nu op een normale manier de trainingen weer opstarten.
De competities mogen nog niet worden hervat. Op dit moment mogen er alleen binnen de vereniging onderling wedstrijden worden gespeeld. "Volgens mij is het de bedoeling dat we in het weekend van 5 februari beginnen", weet Hollander. "Al is dat ook nog afhankelijk van de besluiten van het kabinet." Die tijd heeft de trainer uit Vlissingen ook wel nodig om zijn spelersgroep weer wedstrijdfit te krijgen. "Dat gaat denk ik wel een week of drie-vier duren. We hebben niet kunnen trainen al hebben de jongens wel een loopschema meegekregen."
De selectie van GOES stond vandaag sinds lange tijd weer op het veld
De selectie van GOES stond vandaag sinds lange tijd weer op het veld © René van der Vliet
Maar de achterstand is volgens Hollander niet alleen conditioneel. "Ook het voetbaltechnische. Bijna een maand lang heeft niemand met een bal op het veld gestaan. Dan werk je weer aan een heel andere conditie dan als je dat loopschema meekrijgt. Het balgevoel moet nog terugkomen."

Reactie KNVB

De KNVB heeft met gemengde gevoelens gereageerd op de versoepelingen van het kabinet. "We zien het voor iedereen opengooien van de sportbeoefening als een terechte beslissing van het nieuwe kabinet", schrijft de nationale voetbalbond. "Sporten stimuleert de gezondheid en de geestelijke en lichamelijke weerstand, en dat is juist hard nodig tijdens een pandemie."
Maar de bon hoopt wel dat het kabinet nu ook doorpakt. "De volgende stap moet het hervatten van de competities eind januari of begin februari zijn. Daar zetten we op in, want wedstrijden spelen blijft voor de 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland de belangrijkste prikkel om te blijven trainen."