West-Zeeuws-Vlaamse voetbalclubs maken eindelijk duurzaamheidsslag

Voetbalclubs in West-Zeeuws-Vlaanderen beginnen het jaar goed, want hun sportparken krijgen de komende maanden een duurzame opknapbeurt. Kosten: een kwart miljoen euro. Oostburg is één van de verenigingen die een metamorfose ondergaat.
West-Zeeuws-Vlaamse voetbalclubs maken eindelijk duurzaamheidsslag
"Het is hoog tijd", zegt Rian de Feijter, wethouder duurzaamheid en sport van de gemeente Sluis. "We gaan er dit jaar vol op inzetten in de gemeente. Er zijn klimaatdoelen gesteld en Sluis wil daar zeker zijn steentje aan bijdragen. Daarnaast is het ook goed voor de verenigingen, want ze kunnen geld besparen."
Oostburg-voorzitter Ger van der Voorde is blij met de verduurzaming van het sportpark van zijn club. Oostburg krijgt dubbelglas, zonnepanelen, een nieuwe CV-ketel én LED-verlichting. "De armaturen in de lichtmasten zijn de afgelopen veertig jaar alleen vervangen als ze kapot waren. Straks is er beter licht. Daar worden de voetballers blij van en tegelijkertijd gaat de energierekening omlaag."

265.000 euro

Alle voetbalclubs in de gemeente Sluis doen mee, op Breskens na. Het project kost 265.000 euro. Stichting BOSS die de werkzaamheden gaat uitvoeren, schiet die kosten voor. De gemeente staat garant en de clubs betalen in twaalf jaar de kosten terug. Deels worden die kosten terugbetaald uit de besparing op de energie.
Per club wordt er gekeken wat er nodig is, maar meestal gaat het om de werkzaamheden die ook bij Oostburg worden uitgevoerd. Binnenkort starten de werkzaamheden en komende zomer moeten die zijn afgerond.