Geen Pokémon vangen in Hulst, maar Pagadders

In Hulst kun je vanaf nu (virtueel) jacht maken op Pagadders. Er is een app ontwikkeld, vergelijkbaar met Pokémon Go, waarin je de Pagadders kunt vangen. Tijdens het spel leer je gelijk de geschiedenis van de Zeeuws-Vlaamse stad.
Pagadders App
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Pagadders zijn kleine virtuele soldaatjes die verspreid staan door het centrum van Hulst. Ze zijn te vinden aan de hand van een route die je kunt lopen. "Als je in de buurt bent van een Pagadder dan klinkt er een munt. Als je ze allemaal verzameld hebt, dan krijg je een leuke verrassing", vertelt Monique de Bruin, die zich bezighoudt met het promoten van de gemeente Hulst.
Pagadders hebben hun oorsprong in het Spaanse leger. De paggadores waren te klein om te worden ingezet in de frontlinie. Daardoor werden ze ingezet voor verschillende klusjes, zoals het rondbrengen van het soldij. Tegenwoordig wordt het woord pagadder nog gebruikt voor kleine, plagerige kinderen.
In de Pagadder-App is een kaartje beschikbaar waarop je ongeveer kunt zien waar de Pagadders staan. Wil je er naar eentje toe, dan krijg je een route uitgestippeld. "Als je een uurtje, anderhalf uur de route loopt dan heb je ze allemaal wel gevonden", vertelt De Bruin.

Later misschien extra Pagadders om te vangen

Het is de bedoeling om de app op termijn uit te breiden. "Dan kun je steeds opnieuw een route lopen en je collectie aanvullen. We gaan eerst kijken hoe het werkt en hoe het gaat."
Pagadder in het park
Eén van de Pagadders in het park © Omroep Zeeland
De eerste fysieke beeldjes van de Pagadders werden in 2018 in Hulst geplaatst. Kort daarna werden de eerste beeldjes al gestolen en later beschadigd teruggevonden. "Er zijn nog steeds mensen die er niet vanaf kunnen blijven. Soms is er een hoedje afgebroken of iets dergelijks. De digitale Pagadders vervangen de fysieke niet. "Die blijven ook gewoon staan.", zegt De Bruin.