Verdriet bij stille tocht: 'Dit is een drama voor heel Middelburg'

Deelnemers aan de stille tocht voor de doodgestoken Tim (15) in de Middelburgse wijk Dauwendaele delen zondagmiddag hun ongeloof en verdriet.
Stille tocht Tim Dauwendaele.
Stille tocht voor Tim © HVZeeland
"Dit gaat om Tim, daarom zijn we hier met zijn allen", zegt Melvin Telussa. De voorzitter van voetbalclub Jong Ambon loopt samen met de ploeggenootjes van Tim uit de JO15 mee in de stille tocht. Nog steeds kan hij eigenlijk niet geloven wat er afgelopen week is gebeurd. "Dit is een drama voor heel Middelburg."

Veel jongeren

Ook tussen de honderden deelnemers aan de stille tocht in Dauwendaele: burgemeester Harald Bergmann. "Mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn, ook veel jongeren", zegt hij. Bergmann ziet verdriet en ongeloof om zich heen, ook bij zijn eigen kinderen, die naast hem lopen. "Ze vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd."

Steekwapens

"Dit is niet iets van de gemeente of van de politie of justitie", stelt Bergmann. "Dit is van ons allemaal. Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat dit niet kan gebeuren. Dat jongeren niet met steekwapens rondlopen. Daar moeten we met z'n allen aan werken. Als ouders moeten wij onze kinderen meegeven dat sommige dingen niet kunnen, dat er grenzen zijn."

Afschuwelijk en zinloos

Aan het eind van de tocht, die begon en eindigde op het grasveldje tussen de Meanderflats en de Overloper waar Tim door de dader(s) voor dood werd achtergelaten, neemt iemand het woord namens de familie. "Wat er ook gezegd of geschreven wordt, Tim heeft deze moord absoluut niet verdiend. Het is afschuwelijk en zinloos", spreekt hij de menigte toe. "Er lopen jongeren rond met messen zo groot, dat ze die niet meer onder hun jas kunnen verstoppen. Ik doe een oproep aan iedereen: een mes hoort niet op straat. Stop hiermee! Met wapens rondlopen is niet stoer."
Na die laatste woorden gaan de witte ballonnen de lucht in en is het twee minuten indrukwekkend stil.