Huis kopen? Ook in Zeeuws-Vlaanderen moet je al overbieden

Op de Zeeuwse huizenmarkt wordt steeds vaker boven de vraagprijs geboden. Zelfs in Zeeuws-Vlaanderen is dat nu al in meer dan de helft van de transacties het geval. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. In het vierde kwartaal van 2021 werd in Midden- en Noord-Zeeland al bij ruim driekwart van de biedingen een bedrag boven de vraagprijs geboden.
Huis te koop verkocht
Afbeelding ter illustratie © OZ
Wat in de rest van Nederland al een gewone praktijk is, dringt nu door tot de Zeeuws-Vlaamse woningmarkt. In het laatste kwartaal van 2020 werd nog maar in 25 procent van de transacties ten zuiden van de Westerschelde de vraagprijs overboden. In het laatste kwartaal, dus de laatste drie maanden van het afgelopen jaar, is dat in 56 procent van de transacties het geval.

Midden- en Noord-Zeeland 78 procent

In Midden- en Noord-Zeeland was er eind 2020 er bij 51 procent van de huisverkopen sprake van overbieden, inmiddels is dat naar 78 procent gestegen.
Euro's, euro, geld
Afbeelding ter illustratie © Bicanski
Het overbieden heeft alles te maken met de krapte op de woningmarkt. Het tekort aan huizen blijkt ook uit het steeds groter wordende verschil tussen vraag- en verkoopprijs. In het vierde kwartaal van 2020 was dat verschil in Midden- en Noord-Zeeland nog 0,9 procent. Dat wil zeggen: een huis met een vraagprijs van 300.000 euro werd toen verkocht voor 302.700 euro. In het laatste kwartaal is dat verschil naar 8,1 procent gestegen. Een huis van 300.000 vraagprijs gaat uiteindelijk naar de koper die er 324.300 voor betaalt.

Zeeuws-Vlaanderen is niet zo snel

Ook in die trend gaat Zeeuws-Vlaanderen mee, maar niet zo snel. Eind 2020 was het verschil tussen vraag- en verkoopprijs nog negatief, namelijk -1,3 procent. In het bovenstaande voorbeeld zou de transactieprijs toen zijn uitgekomen op 296.100 euro. Maar nu is het verschil positief: 2,6 procent. De verkoopprijs komt dan uit op 307.800 euro. De tijd dat een huis gemiddeld te koop staat is hier gedaald van 51 dagen naar 37 dagen.
In Midden- en Noord-Zeeland is de gemiddelde verkooptijd in een jaar tijd ook iets gedaald, van 30 weken naar 25 weken.