Ziekenhuizen komen op adem: daling coronapatiënten naar 21, ook in Adrz medische mondkapjes verplicht

De daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet door. Vandaag liggen er tien patiënten minder in de twee Zeeuwse ziekenhuizen in vergelijking met vorige week. Toen werden 31 mensen met corona behandeld, nu nog 21, waarvan twee patiënten uit Rotterdam. Op de intensive care neemt de drukte ook af. Daar liggen nu nog drie patiënten met corona.
Adrz corona verpleegkundige cohort covid nov 2021
Verpleegkundige op corona-afdeling in ziekenhuis Adrz © Omroep Zeeland
In december lagen nog 66 coronapatiënten in Adrz en ZorgSaam en werden regelmatig patiënten naar ziekenhuizen buiten de provincie overgeplaatst. De daling naar 21 is een opluchting voor de ziekenhuizen, die zes weken geleden nog op het randje van code rood hebben moeten opereren. "Het gaat vooralsnog de goede kant op, met deze daling van patiënten. We kunnen op adem komen", zegt woordvoerder Yvonne van der Weele van ziekenhuis Adrz, "Wel hebben we zorgen over een stijgend ziekteverzuim."
In ziekenhuis ZorgSaam is de afname fors. Twee weken behandelde het ziekenhuis nog veertien mensen met corona, vandaag zijn het er nog twee. Tijdens het hoogtepunt van de vijfde golf, in december vorig jaar, lagen er 25 coronapatiënten in ZorgSaam. "Gelukkig kunnen we even op adem komen. Tegelijk proberen we weer zoveel mogelijk mensen te helpen van wie de zorg is uitgesteld", zegt woordvoerder René Maas van ZorgSaam.
Zes mensen overleden
Zes mensen zijn de afgelopen week aan de corona-infectie overleden. Vorige week waren dat er vijf. Een groot aantal patiënten kon het ziekenhuis verlaten: zo'n 26 mensen konden naar huis, naar een verpleeghuis of revalidatiecentrum.
Met de stijgende besmettingscijfers van de afgelopen weken, houden de ziekenhuizen rekening met opnieuw meer patiënten de komende tijd.
Ook Adrz scherpt regels aan: alleen toegang met medisch mondkapje
In ziekenhuis Adrz in Goes mogen vanaf dinsdag geen stoffen mondkapjes meer worden gedragen. Dat heeft het crisisteam van het ziekenhuis maandagmiddag besloten. Alleen medische mondkapjes zijn nog toegestaan.
Op aanraden van het Outbreak Management Team adviseert het kabinet vorige week al om een medisch mondmasker (minimaal type 2) te dragen in publieke buitenruimtes waar niet genoeg afstand kan worden gehouden. Ook in publieke binnenruimtes waar mensen bijeenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, wordt een medisch mondkapje geadviseerd. Dat advies geldt voor mensen van 13 jaar en ouder.