Onderzoek ANWB wijst uit: Zeeland blijft zeer populair

Zeeland blijft onverminderd populair bij vakantiegangers. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. Nederlanders die in 2022 op vakantie gaan, doen dat vooral in Nederland en Zeeland is samen met Limburg, Drenthe en Gelderland de populairste provincie. "Vanwege de natuur, maar ook vanwege de mooie steden", zegt directeur Marjon Kaper van ANWB reizen.
Vakantie aan de kust
Zeeland hoort volgens onderzoek van de ANWB ook in 2022 tot de populairste vakantiebestemmingen © ANWB
Ongeveer acht op de tien Nederlanders zijn van plan om komend jaar op vakantie te gaan, zo blijkt uit het onderzoek waar meer dan tweeduizend mensen aan meededen. Een groot deel van de vakantiegangers houdt bij het maken van de reisplannen rekening met corona. "Daarom is Nederland populair en ook andere landen die dichtbij liggen, zoals België, Duitsland, Frankrijk en Spanje", weet Kaper.

Meer mensen op vakantie

Waar mensen sinds de uitbraak van de coronapandemie soms huiverig waren om op vakantie te gaan, lijkt dat nu achter de rug. "We zien nu dat het aantal mensen met vakantieplannen weer gelijk is aan voor corona", zegt Kaper. " En mensen zoeken dan vooral naar de combinatie tussen natuur en het bezoeken van steden."

De belangrijkste conclusies uit het ANWB onderzoek

- Vakantie blijft belangrijk voor Nederlanders. Acht op de tien is van plan om in 2022 tenminste één keer op vakantie te gaan. Het animo is het grootst onder jongeren (92%) en het laagst onder ouderen (72%).
- Bij het kiezen van de vakantiebestemming spelen de plaatselijke coronamaatregelen ook dit jaar een grote rol. Daarnaast kijken Nederlanders ook naar het aantal besmettingen in het beoogde vakantieland. Mogelijkheden om een reis te annuleren of kosteloos om te boeken vinden zij eveneens erg belangrijk. Ook zijn vakantiegangers prijsbewust en zoeken zij naar goede deals.
- Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland, Frankrijk, Spanje en België. Favoriet zijn de strandvakantie, gevolgd door een buitenlandse stedentrip of een bezoek aan een stad in eigen land. Verre bestemmingen zijn minder in trek.
- Vakantiegangers die kiezen voor een vakantie in eigen land (43%) zoeken naar zowel de rust in de natuur, als de drukte in een stad. Er wordt naar verwachting veel gewandeld en gewinkeld. Limburg, Gelderland, Drenthe en Zeeland worden hierbij het meest genoemd.
- Kamperen is en blijft populair. Bijna één op de vier vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in 2022. Met name kleinschalige campings zijn erg in trek.
- De verwachting is dat de auto (64%) het meest populaire vervoermiddel is om op vakantie te gaan in Europa, gevolgd door het vliegtuig (40%).
(bron: ANWB.nl)
Uit het onderzoek van de ANWB blijkt dat mensen als ze op vakantie gaan vooral kiezen voor een hotel of een vakantiepark. Bijna één op de vier vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in 2022. Met name kleinschalige campings zijn populair. Ook plekken waar het makkelijk is om afstand te houden, zijn populair.