Wandelen op Blue Monday: 'Hou een depressie niet bij jezelf, praat erover'

"Het is heel moeilijk om op eigen kracht uit een depressie te komen." Marian Bos (35) uit Terneuzen schudt haar hoofd. Ze weet er alles van: zo'n tien tot vijftien jaar geleden was ze zelf depressief. Vandaag wandelde ze in de Mind Blue Monday Run, net als honderden Nederlanders, om aandacht te vragen voor mensen met een depressie.
Marian Bos
Marian samen met zoon Pepijn tijdens haar wandeling vandaag in Terneuzen. © Omroep Zeeland
Zelf was ze 22 toen het begon. "Ik heb toen heel veel hulp gehad. Zowel van vrienden en familie als van de professionele gezondheidszorg." Ze maakt zich zorgen over hoe dat nu geregeld is. "Ik zie dat er steeds meer wegvalt op dat vlak. De wachtlijsten worden langer."
Dat is haar grootste beweegreden om mee te doen aan de actie van MIND. Door te wandelen of hard te lopen, zamelen de deelnemers geld in. Dat geld wil de stichting een nieuw project opzetten, dat zich volledig gaat richten op de preventie van psychische problemen bij met name jongeren.
MIND helpt bij psychische klachten
Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt ooit, direct of indirect, te maken met psychische klachten. De stichting MIND wil psychische problemen voorkomen, mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen en zorgen voor meer openheid en begrip. Vandaag deed de stichting dat met de actie Mind Blue Monday Run.
Kamp je zelf met psychische problemen of ken je iemand die hulp nodig heeft? Dan kan je anoniem terecht bij de hulpverleners van MIND Korrelatie.
Maar Marian wil ook aandacht voor mentale problemen. "Het zit 'm ook in het taboe. Mensen weten vaak niet wat een mentaal probleem is. Je wordt ook wel eens gezien als een aansteller bijvoorbeeld."
Hou het niet bij jezelf. Voel je je slecht of somber, praat erover. Met je buurman, je broer, je zus, je ouders, eventueel een vertrouwenspersoon op je werk.
Marian Bos
Toch raadt ze iedereen die hiermee kampt, aan om erover te praten. "Hou het niet bij jezelf. Ook al twijfel je over wat je voelt, probeer het niet alleen aan te vechten, probeer het niet weg te stoppen. Dat maakt het alleen maar erger."

'Het gaat niet over, je leert ermee omgaan'

Met haar gaat het ondertussen goed. De hulp die ze kreeg hielp, net als bewegen. "Mentale problemen zijn dingen die niet overgaan, je leert ermee omgaan", zegt ze. "Beweging is daar een goede oplossing voor. Ik kan het iedereen aanraden: zit je een keer niet lekker in je vel, ga lekker naar buiten. Trek je jas aan."
Marian had als doel 50 kilometer wandelen en minstens 100 euro ophalen. Beide doelen heeft ze ruim gehaald. Zie: https://mindbluemondayrun.doemeemetmind.nl/actie/marian-bos