Ein-de-lijk weer repeteren: 'Er komt nog best fatsoenlijk geluid uit'

"Er komt best fatsoenlijk geluid uit." Saxofonist Willeke Klaassen uit Hoek grinnikt. "Valt alles mee." Vandaag mocht ze samen met haar medemuzikanten van muziekvereniging ENZK uit Hoek ein-de-lijk weer repeteren. Trombonist Chris van Sabben: "Ik heb het gemist."
Ein-de-lijk weer samen repeteren, deze muzikanten uit Hoek hadden er zin in
En zo te horen op de eerste repetitie, hadden meer muzikanten het samen muziek maken gemist. De eerste mars wordt stevig ingezet. "Wie heeft er een partij waarop de eerste tot de laatste noot dubbele forte moet worden gespeeld?", vraagt dirigent Jenny Clauws dan ook bij het afslaan van het stuk. Niemand steekt zijn hand op. "Precies, dat dacht ik al." Ze steekt haar handen weer op. Nog eens. "Maar dan zachter en iets warmer."

Gevoelloze lippen

Na een dik uur zijn de lippen bij de meeste muzikanten aardig verzuurd. Of, zoals saxofoniste Willeke het omschrijft: "Een beetje dood. Gevoelloos." Ook trombonist Van Sabben - die in de lockdown toch regelmatig zijn instrument oppakte, "want, wat moest je anders" - zit er aardig doorheen. "Het zit niet snor vanavond", lacht hij. "Vanavond gaat het niet zo puik."
Toch geniet hij met volle teugen. "Ja, geweldig weer! We zijn er maanden uit, het is leuk om weer opnieuw te spelen."
Sinds eind november konden de muzikanten door de avondlockdown niet meer samen repeteren. Nu het kabinet de coronamaatregelen versoepeld heeft, mogen ook orkesten weer samen repeteren. Wel moeten de muzikanten anderhalve meter afstand houden en zijn mondkapjes verplicht bij verplaatsing. Concerten geven is er nog niet bij, publiek is namelijk nog niet welkom.
Bij sommige muzikanten bleef de instrumentkoffer de afgelopen anderhalve maand dicht. Dat geldt niet voor Raf Wittock uit Eeklo (België). Hij heeft van alle muzikanten waarschijnlijk nog het meest gespeeld op zijn trombone deze lockdown. "In België mocht de muziekles door blijven gaan", verduidelijkt hij. Ook hij is niet ontevreden over de eerste repetitie: "Voor de eerste keer weer samen, vond ik dat het goed klonk."