Bente (11) kampt nog steeds met de gevolgen van haar hersenbloeding

Op het eerste gezicht zie je niets aan haar, alles lijkt normaal. Maar de elfjarige Bente uit Cadzand ondervindt nog dagelijks de gevolgen van de hersenbloeding die zij vijf jaar geleden kreeg. Daarom vindt ze het zo belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar hersenletsel en collecteert ze mee voor de Hersenstichting.
Bente merkt nog dagelijks de gevolgen van haar hersenbloeding
Het gebeurde vijf jaar geleden thuis: net terug uit school kreeg Bente plots veel hoofdpijn, kon niet meer praten en viel weg in de armen van haar vader Marcin. In het ziekenhuis werd een hersenbloeding geconstateerd; het gevolg van een misvorming in de aderen in haar hersenen. Er volgden vele spannende weken in het ziekenhuis, met onder meer een hersenoperatie, en daarna een lange en intensieve revalidatieperiode.

Niet-aangeboren hersenletsel

In het begin had Bente weinig last van het hersenletsel dat was ontstaan. Maar op den duur veranderde ze wel. Moeder Shelly : "We ontdekten dat het letsel meegroeit met de leeftijd, er ontwikkelde zich ander gedrag. Woede, verdriet, moeite met sociale contacten, energietekort. In het begin planden we nog van alles, waardoor ze overprikkeld raakte. En die overprikkeling gaat niet direct weg. Dat uitte zich in lastig gedrag. Maar ze was niet lastig, ze had last van NAH, niet-aangeboren hersenletsel."
Hersenletsel Bente
Verhalen schrijven is een van de hobby's van Bente © Omroep Zeeland
Het zette het leven van het gezin op zijn kop. Shelly: "Je krijgt eigenlijk een ander kind terug. Voorheen ging in dit gezin alles heel spontaan, alles kon en mocht. Opeens kon dat niet meer, al kan er inmiddels weer wat meer." Het gezin zocht hulp en vond dat bij een revalidatiecentrum in Terneuzen, waar ze meer inzicht kregen in wat NAH inhoudt en hoe je ermee om moet gaan.

Alles uitstippelen en reguleren

"Het betekent vooral goed plannen, alles uitstippelen, reguleren. Niet alle dagen in de week naar school, niet te veel activiteiten tegelijk", vertelt Shelly. En dat is niet eenvoudig als je dochter veel hobby's heeft. Want Bente tekent, schrijft, turnt en skeelert graag.
Hersenletsel Bente
Wekenlang verbleef Bente in het ziekenhuis © Familie Beaufort
Ze zit nu in groep acht. Rekenen gaat moeilijk, taal en spelling gaat wel goed, zo vertelt ze. En dat is in haar voordeel, want ze is begonnen met het schrijven van verhalen. Die gaan niet over haar ziekte, laat ze weten. "Het gaat over een meisje dat verhuist en met vrienden allerlei avonturen meemaakt."
Hersenletsel Bente
Sinds enkele jaren zijn Bente en haar moeder collectant voor de Hersenstichting © Omroep Zeeland
Door wat ze meegemaakt hebben collecteren Bente en haar moeder voor de Hersenstichting. Ze hebben daartoe een digitale pagina: Hersenstichting.digicollect.nl/shelly-beaufort. En, omdat het dit jaar weer mag, gaan ze ook langs de deuren. Shelly: "Meer onderzoek is nodig, er is nog zoveel wat we niet weten over NAH en andere hersenaandoeningen."