Waarom zien we nu zo vaak mist? Onze weerman legt het uit

Voor wie het heeft gemist: we hebben de laatste tijd veel mist. Maar hoe ontstaat dat? En waarom zien we het juist nu zoveel? We vroegen het aan onze weerman Jules Geirnaerdt.
Mistbanken in Oost-Souburg
Mistbanken in Oost-Souburg © Ria Brasser
Je hebt verschillende mistsoorten, vertelt de weerman. Zo heb je mistbanken, mistslierten en mistflarden, maar ook dauw is een vorm van mist. "Mist is eigenlijk condensatie, waterdamp dus", vertelt hij.

Ideale situatie voor mist

Voor de mist die we de laatste week hebben gezien, heb je een bepaalde cocktail aan weersomstandigheden nodig. Weerman Jules legt uit: "Je krijgt mist doordat er een hoge luchtvochtigheid is en er een klein beetje wind staat." Nu hebben we een zuidelijke wind die een hoge luchtvochtigheid met zich meebrengt: "Dat is de perfecte lucht om mist te laten ontstaan."
Naast wind en luchtvochtigheid is ook de temperatuur belangrijk: "Het mag niet vriezen, maar het moet wel koud zijn. Dan vormt de mist zich makkelijker."

Verdwijnen van mist

Mist kan ook snel verdwijnen: "Dat kan als de zon gaat schijnen, dus als het warmer wordt. Als het meer gaat waaien zal de mist ook sneller wegtrekken."