Clubicoon en architect van het Gouden Middelburg overleden

Oud-profvoetballer Wim Groenewegen is op 84-jarige leeftijd overleden. De Middelburger speelde een grote rol in het Gouden Middelburg dat in de jaren '60 drie keer kampioen van Nederland werd. Groenewegen werd gezien als de architect van dat elftal.
Wim Groenewegen in de kampioenswedstrijd van Middelburg tegen AFC in 1967
Wim Groenewegen in de kampioenswedstrijd van Middelburg tegen AFC in 1967 © ANP
Groenewegen debuteerde op 17-jarige leeftijd bij Middelburg, de voorloper van het huidige Zeelandia Middelburg. Hij maakte daarna een pikante overstap naar VC Vlissingen. Daar viel hij op bij de scouts van NAC Breda. Groenewegen maakte een transfer en speelde in totaal 86 wedstrijden voor de ploeg uit Noord-Brabant.

De Zeeuwse Johan Cruijff

In 1966 keerde Groenewegen terug naar Middelburg en werd hij één van de belangrijkste spelers in de clubgeschiedenis. Bij twee van de drie kampioenschappen was Groenewegen speler van het succesvolle elftal. Groenewegen werd door de landelijke pers gezien als de Johan Cruijff van het Zeeuwse voetbal.
Later was Groenewegen nog trainer van Kloetinge en keerde hij nog even terug als speler van De Noormannen. In 1977 stopt Groenewegen definitief als voetballer. Vorig jaar augustus overleed een teamgenoot van Groenewegen, Jan Bostelaar.
In deze aflevering van Trugkieke is te zien hoe Groenewegen kampioen werd met Middelburg in 1967: