Pand in Koudekerke doorzocht in verband met overleden kleuter Dean

In Koudekerke doet de politie onderzoek in verband met de zaak rond de overleden Belgische kleuter Dean. Het lichaam van het 4-jarige jongetje werd gisteravond gevonden bij Neeltje Jans. De 34-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van het jongetje zou in Koudekerke hebben verbleven.
De politie doet ook onderzoek in Koudekerke in verband met het overlijden van de Belgische kleuter
De eigenaren van het naastgelegen café in Koudekerke zijn overvallen door het politieonderzoek. Sinds afgelopen vrijdag zijn ze de nieuwe eigenaren van het horecapand. Op het naastgelegen gebouw, waar kamers worden verhuurd, staat ook naam van het café, maar het hoort er niet bij, volgens hen.
Er is twintig man recherche op de zaak gezet in Nederland. Bij Neeltje Jans heeft de politie vannacht sporenonderzoek gedaan en dat gaat vandaag verder. "We willen ook bij daglicht zoeken naar sporen", vertelt politiewoordvoerder Alwin Don. Verder wordt de verdachte vandaag verder verhoord. "Er moet nog veel onderzocht worden om duidelijk te krijgen wat er precies is gebeurd."

Onderzoek in samenwerking met België

Sinds zondag wordt uitgebreid onderzoek gedaan, omdat toen duidelijk werd dat de verdachte mogelijk met Dean in Zuid-Nederland zou verblijven. "We doen dit onderzoek in samenwerking met België", vertelt Don. De Nederlandse politie richt zich op het deel dat de verdachte in Nederland heeft gedaan. Rechercheurs proberen te reconstrueren waar de verdachte met het jongetje is geweest en waar zij eventueel verbleven hebben. In België gaat het onderzoek ook verder, waarbij zij ook personen verhoren.
De 34-jarige verdachte werd maandagmiddag opgepakt in Meerkerk, bij Gorinchem. Het jongetje was niet bij hem. Op aanwijzen van de verdachte is de politie uiteindelijk gaan zoeken bij Neeltje Jans. Daar is rond 22.00 uur het lichaam van de kleuter aangetroffen.
Het onderzoek bij Neeltje Jans is nog in volle gang
Volgens persbureau ANP is de Nederlandse vriendin van de 34-jarige verdachte ook aangehouden. De politie heeft die informatie nog niet bevestigd.

Doodsoorzaak

Waaraan de 4-jarige Dean is overleden, kan de politiewoordvoerder ook nog niet zeggen.
Dean verdween vorige week uit het Belgische Sint-Gillis-Waas (waar hij logeerde), samen met een 34-jarige man die op hem paste. De moeder van de 4-jarige jongen sloeg volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws afgelopen weekend alarm nadat ze geen contact meer kreeg met de verdachte. Hij en zijn vriendin pasten regelmatig op Dean en zijn zusje. De verdachte zou na een ruzie met zijn Nederlandse vriendin met Dean in de auto zijn vertrokken.
In 2010 is de 34-jarige verdachte veroordeeld voor een fatale mishandeling van zijn toenmalige stiefkindje. In 2008 heeft hij het 2-jarige kindje zo zwaar mishandeld dat het jongetje uiteindelijk overleed. De man kreeg hiervoor tien jaar cel.
Op de plaats waar Dean gevonden is staat een beertje met een kaars
Op de plaats waar Dean gevonden is, staat een beertje met een kaars © ANP