Vijftig plastic kratjes aangespoeld, maar van wie zijn ze?

Rondom Sint-Maartensdijk zijn meer dan vijftig plastic kratjes aangespoeld op verschillende plaatsen aan de kust. Het gaat vermoedelijk om kratjes van vissers, die door wind overboord zijn geslagen.
Aangespoelde kratjes in jutbak St. Maartensdijk
De aangespoelde kratjes en andere voorwerpen in een jutbak © Omroep Zeeland
Chris Koopman jut iedere week langs de waterkant in Sint-Maartensdijk. Vaak komt hij plastic tegen, dat hij in een grote jutbak gooit. Dit wordt vervolgens door de gemeente geleegd. Vorige week kwam Koopman wel iets heel bijzonders tegen. "Ik liep met mijn tweelingbroer langs het water en we zagen opeens zo'n vijftig blauwe kratjes langs de waterkant liggen. We hebben ze gelijk bij elkaar gepakt en in de jutbak gegooid. We moesten wel vier keer heen en weer lopen, zoveel waren het er", vertelt hij.

Waar komen de kratjes vandaan?

"Ik vermoed dat ze van de visserij afkomstig zijn", legt de jutter uit. "Afgelopen week hebben we wat hoog water met sterke wind gehad en ik denk dat er een pallet met die kratjes overboord is geslagen." De kratjes worden binnenkort door de gemeente naar de milieustraat gebracht, ténzij iemand zich nog meldt, en dat hoopt Koopman. "Ik hoop via deze oproep de eigenaar te bereiken en dat hij zich meldt bij Omroep Zeeland."

Blauwe kratjes; wie wil ze niet!?

Koopman ziet dat er steeds meer kratjes verdwijnen uit de jutbakken, want mensen nemen ze mee. "Dit komt doordat het hele functionele kratjes zijn. Ze zijn makkelijk op te stapelen, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Er kunnen bijvoorbeeld aardappelen, uien en kolen in."