Gedeputeerden en commissaris van de Koning gaan de klas in

Commissaris van de Koning Han Polman en de Zeeuwse gedeputeerden gaan het komende jaar scholen bezoeken om daar het belang van democratie en politiek te benadrukken. Het is een uitbreiding van het programma 'Jouw Zeeland', waarvan het jaarboek is gepresenteerd.
Jouw Zeeland
Weerman Gerrit Hiemstra tijdens het jongerenparlement 2021 © Jouw Zeeland
Jongeren tussen de 12 en 23 jaar worden al jaren uitgenodigd om via het jongerennetwerk 'Jouw Zeeland' mee te praten over de Zeeuwse politiek. Denktanks, debatten en een tweedaags jongerenparlement moeten de jongeren warm laten lopen voor een eventuele carrière in de politiek.

Actiepunten voor de provincie

Afgelopen september werd het tweedaagse jongerenparlement voor het eerst gehouden. Ruim veertig Zeeuwse jongeren discussieerden over het klimaat met weerman Gerrit Hiemstra, en over leren en werken in een groener Zeeland. Aan het eind werden actiepunten opgesteld die Gedeputeerde Staten meenamen om eventueel door te voeren in het beleid van de provincie.
Jouw Zeeland
Deelnemers aan het jongerenparlement in 2021 © Jouw Zeeland
De provincie is tevreden over het parlement en de overige activiteiten van 'Jouw Zeeland'. De jongeren gaven het parlement het cijfer 8-. Voor het komende jaar staan daarom weer een aantal activiteiten op de rol. Naast het bezoek aan de klas komt er weer een jongerenparlement en zogenoemde denktanksessies. Eind januari vindt debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' van BNNVARA plaats en er komt een editie van het Provinciaal Jeugddebat.