Bewoner huis Koudekerke waar politie onderzoek doet: verdachte was zonder Dean op bezoek

De bewoner van het pand in Koudekerke, waar de politie op dit moment onderzoek doet in verband met de zaak rond de overleden kleuter Dean, zegt dat de verdachte een paar uur bij hem op bezoek is geweest. De 34-jarige Belg die ervan verdacht wordt het kind ontvoerd en gedood te hebben, is een bekende van de man en kwam volgens hem vaker langs in het dorp. Hij was alleen tijdens het bezoek, bezweert de Koudekerkenaar, er was geen kind bij.
De verdachte man zou bij een vriend in Koudekerke hebben verbrleven
De verdachte man zou bij een vriend in Koudekerke zijn geweest © Omroep Zeeland
De man huurt een woonruimte in Koudekerke en vindt het vervelend dat het pand nu wordt onderzocht. Vooral voor de eigenaren van wie hij huurt. "Ik voel me schuldig tegenover hen, maar wat heb ik gedaan? Niks..."

'Als ik het had geweten...'

Met de kennis van nu, had hij de verdachte zeker niet binnengelaten, vertelt hij. "Als ik het had geweten, dan had ik hem zelf z'n nek omgedraaid, bij wijze van spreken." De Koudekerkenaar zegt het heftig te vinden wat er nu gebeurt. Hij doet zijn verhaal buiten, terwijl de politie de ruimte onderzoekt. Eerder is hij gehoord als getuige. "Indirect ben ik een slachtoffer. Ik heb totale medewerking verleend."
We waren in shock: wat was er aan de hand op het dorp?
Eigenaar café naast pand dat wordt onderzocht
Sabine, de kersverse eigenaar van het café naast het pand dat wordt onderzocht, zegt heel erg geschrokken te zijn. "Vrijdag hebben wij de sleutel gekregen en zouden we beginnen met klussen", zegt ze. Zij zegt in een paar dagen tijd in een slechte film te zijn beland.

In rollercoaster terechtgekomen

"We zijn heel erg geschrokken, gisteravond kwamen de eerste politieagenten door de straat lopen. Ik zag ze wel zoeken, maar ik wist nog niet wat er aan de hand was. Uiteindelijk stonden ze bij ons voor de deur omdat ze iemand aan het zoeken waren. Toen zijn we in een rollercoaster terechtgekomen."
Op het moment dat de agenten voor de deur stonden, wist de eigenaresse nog niet dat het om de zaak van de vermiste kleuter ging. "We wisten helemaal niks. We waren in shock: wat was er aan de hand op het dorp? Misschien iemand kwijt, of was er een ongeluk gebeurd? Dit hadden we niet verwacht."
Dean verdween vorige week uit het Belgische Sint-Gillis-Waas (waar hij logeerde), samen met een 34-jarige man die op hem paste. De moeder van de 4-jarige jongen sloeg volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws afgelopen weekend alarm nadat ze geen contact meer kreeg met de verdachte. Hij en zijn vriendin pasten regelmatig op Dean en zijn zusje. De verdachte zou na een ruzie met zijn Nederlandse vriendin met Dean in de auto zijn vertrokken.
Gisteren werd Dean dood aangetroffen op Neeltje Jans. De verdachte werd eerder die dag aangehouden in Meerkerk, in de provincie Utrecht.
Later werd het voor Sabine en haar familie duidelijk waarom de politie in het dorp was. "Toen zijn we enorm geschrokken, we waren met z'n allen extreem ontdaan." Zaterdagmiddag zou de verdachte in Koudekerke geweest zijn. "Blijkbaar heb ik de man heel vluchtig gezien."
Voor zover Sabine weet, was Dean er niet bij. "Die heb ik nooit gezien. Hij was sowieso opgevallen. Die dag liepen er veel mensen door de straat, auto's in en uit. Als je een klein jongetje ziet lopen, valt dat op zich nog wel op."
Politiewoordvoerder Alwin Don liet vanmiddag op Omroep Zeeland TV weten dat het onderzoek naar de dood van Dean nog in volle gang is. "Er wordt een scan gemaakt, een schouw toegepast en er wordt sectie verricht. Dat zal vandaag en morgen plaatsvinden." Volgens de politiewoordvoerder moet er daarna meer duidelijkheid komen.
Politie: onderzoek naar dood Dean nog in volle gang