Lagere straf voor man die Inge Caljouw doodreed, geen straatrace oordeelt gerechtshof

De 29-jarige man die in juni 2020 Inge Caljouw doodreed in Vlissingen moet 2,5 jaar de cel in en krijgt drie jaar rijontzegging van het gerechtshof in Den Bosch. De straf is een stuk lager dan de vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging die hem in januari vorig jaar werden opgelegd door de rechtbank in Middelburg.
Ongeluk Van Woelderenlaan, Vlissingen
Het ongeluk gebeurde op de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen © HV Zeeland
Volgens het hof is de man schuldig aan het veroorzaken van een dodelijke aanrijding met de rolstoelfietster en roekeloos rijgedrag, maar is er geen bewijs voor doodslag. Dat er sprake was van een straatrace staat voor het hof niet vast.

Twee witte Golfjes

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder wel dat er sprake was van een straatrace, omdat twee witte Golfjes elkaar op een bepaald stuk weg op hoge snelheid volgden. Ook verklaarden vijftien getuigen dat er sprake was van een straatrace.

Impuls

In hoger beroep verklaarde de man dat hij de bestuurder van de andere auto niet kende, maar dat hij de auto toevallig tegenkwam bij een verkeerslicht. Hij is de auto toen uit impulsiviteit gevolgd, ook toen deze steeds harder ging rijden.

Bestuurder bekende of onbekende?

Ook voor het hof is niet gebleken dat de twee bestuurders elkaar kenden, laat staan dat zij hadden afgesproken om een straatrace te houden. Opvallend genoeg is nooit duidelijk geworden wie de andere auto bestuurde.
Volgens een getuige zou de verdachte direct na het ongeluk hebben gezegd dat de andere bestuurder een bekende van hem was, maar later ontkende hij dat.
Op 10 juni 2020 werd op de kruising van de Burgemeester van Woelderenlaan en de Paauwenburgweg in Vlissingen de 42-jarige Inge Caljouw aangereden. Zij stak in haar rolstoel de weg over toen zij werd geschept. Ze overleed vier dagen later aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Rotterdam.
De man reed met een snelheid tussen de 147 en 168 kilometer per uur, op een plek waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur geldt.
Het hof heeft rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij toonde in hoger beroep berouw en gaf aan dat hij inzag dat hij onverantwoord heeft gehandeld. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het hof een lagere straf oplegt dan de rechtbank.

Grote fout

Tijdens de zitting twee weken geleden brak de verdachte. "Ik voel me verschrikkelijk. Het doet pijn. Ik heb een grote fout gemaakt die ik niet meer kan rechtzetten."

Minimaal tien jaar

De vader, moeder en broer van Inge Caljouw maakten tijdens die zitting gebruik van hun spreekrecht. Zo vertelde de moeder: "Je verdient minimaal tien jaar gevangenisstraf. Inge had nog wel veertig jaar kunnen leven. Dat heb jij voorkomen."
Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte zelf gingen in hoger beroep. Het is nu nog mogelijk om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.