Morgenmiddag even naar het theater... euh de kapper in Vlissingen

Naar de kapper en ondertussen een beetje meeneuriën met de singer-songwriter die aan de andere kant op het podium staat. Morgenmiddag kan het bij CCXL-theater in Vlissingen. Theatermanager Jéan Rottier: "We hebben het theater omgebouwd naar kapsalon waar optredens plaatsvinden."
Theater is voor even een kapsalon
Overigens zullen de meeste bezoekers ongeknipt weer buiten stappen. "Het knippen is het ludieke deel van dit geheel. Mensen die tickets kopen gaan lekker in een theaterstoel wachten, in de wachtkamer eigenlijk zitten. En heel misschien kom je zelf aan de beurt, maar die kans is niet zo groot", lacht Rottier.

'Cultuur staat achterin de rij'

De actie 'Kapsalon Theater' is landelijk geïnitieerd door acteur Diederik Ebbinge en cabaretière Sanne Wallis de Vries. Verschillende theaters in Nederland worden morgen omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon, waar dan ook wordt opgetreden. De actie is bedoeld als hart onder de riem voor artiesten, maar ook om een stem vol onbegrip te laten horen.
"Na de laatste persconferentie waren we wel heel erg teleurgesteld dat de cultuur weer achterin de rij staat en gesloten moet blijven, terwijl andere branches wel open mogen", zegt Rottier. "Wij kunnen veilig open. We begrijpen niet waarom we dicht moeten blijven."
Jéan Rottier - Theatermanager - CCXL Theater
Theatermanager Jéan Rottier in een van de kappersstoelen © Omroep Zeeland
De actie werd zondag opgezet. "Het is eigenlijk gekkenwerk om dit op twee dagen tijd te regelen", lacht Rottier. "Maar we gaan het gewoon doen. We hebben er ontzettend veel zin in en het geeft veel energie om weer met iets leuks bezig te zijn, om weer met het vak bezig te zijn. Iedereen staat te springen."
Vooraf tickets kopen
Wie wil komen, moet vooraf een ticket kopen via CCXL.nl à 5 euro per stuk. Per voorstelling zijn maximaal 50 tot 100 mensen welkom. In totaal zijn er vier voorstellingen, verdeeld in blokken van een uur tussen 13.00 en 17.00 uur.
Voor Amsterdamse praktijken is Rottier niet bang. De burgemeester daar waarschuwde eerder vandaag dat er gehandhaafd zal worden en dat ze de acties niet toestaat. "We hebben het heel netjes aangemeld als een demonstratie bij de gemeente Vlissingen", laat de CCXL-theatermanager weten. "We hebben toestemming om dit te doen. Ik voorzie daar geen problemen."

Museum Gym

Ook verschillende Zeeuwse musea openen morgen hun deuren, maar dan met Museum Gym. Zo kan je bijvoorbeeld in het Polderhuis in Westkapelle hersengymnastiek volgen, een sportieve wandeling door museum Veere maken, yogaën in Het Warenhuis in Axel en een work-out volgen bij Terra Maris in Oostkapelle.