Ook musea in actie: 'Al squattend kijken naar schilderijen'

De cultuursector voert vandaag actie tegen de coronamaatregelen. Musea en theaters begrijpen niet waarom juist zij dicht moeten blijven, terwijl winkels, sportscholen en kappers wel open mogen. En daarom kun je vandaag in het theater geknipt worden, of in je sportkleding naar het museum.
Museum Veere laat coronakunst zien in museumwinkel, bezoek op afspraak is mogelijk
Museum Veere laat coronakunst zien in museumwinkel, bezoek op afspraak is mogelijk © Omroep Zeeland
De actie komt vanuit de museumvereniging die landelijk heeft opgeroepen om bijvoorbeeld musea voor één dag open te laten gaan als sportschool. Want die mogen sinds zaterdag wel weer open. Aan de actie doen verschillende Zeeuwse musea mee, zoals het Museum Veere. "Het museum is een ontmoetingsplek voor ouderen. We willen laten zien dat de cultuursector er ook is en dat een stukje cultuur ook belangrijk is voor de mentale gezondheid", zegt Joy Droogsma van Museum Veere.

In sportkleding naar het museum

In het museum kun je vandaag al squattend kijken naar schilderijen. "We hebben wandelcoach Hans Corbijn uitgenodigd. Hij leidt de mensen door het museum. We gaan wat trappen op en af en doen een paar kleine oefeningen voor een schilderij. Dat geeft misschien ook wel een andere kijk op zo'n schilderij."
Voor Droogsma wordt het de eerste keer dat ze in sportkleding naar haar werk kan. "Ik sport ook graag, maar ben in deze kleding nog niet eerder in het museum geweest nee."

Hier kun je vandaag terecht

Tijd Museum Activiteit
12.30 - 13.00 uur Zeeuws Museum Middelburg Ontspanningsofeningen door directeur Marjan Ruiter
13.00 - 16.00 uur Industrieel Museum Sas van Gent Sportief bezoek
13.00 - 17.00 uur Zeeuws maritiem muZEEum Vlissingen Culturele work-out
14.00 - 14.30 uur Het Warenhuis Axel Yogales
14.00 uur Museum Veere Sportieve rondwandeling met oefeningen
14.00 - 16.00 uur Het Polderhuis Westkapelle Hersentraining met puzzelopdrachten
14.00 - 16.00 uur Terras Maris Oostkapelle Natuurwork-out in de landschapstuin
In sommige gemeenten in Nederland is aangekondigd dat er gehandhaafd wordt op de acties die vandaag plaatsvinden. Droogsma is daar niet zo bang voor: "Er zijn verschillende musea op Walcheren die opengaan. De gemeente is ervan op de hoogte en ik hoop dat ze begrijpen wat wij gaan doen. Ik ga er niet van uit dat ze gaan handhaven", besluit ze.

Horeca voerde eerder ook al actie

Afgelopen weekend demonstreerden verschillende horecaondernemers ook al tegen de verplichte coronasluiting. Een aantal ging afgelopen zaterdag tot 17 uur even open. Ook theaters voeren vandaag actie, zoals CCXL in Vlissingen die voor een dagje tot kapsalon omgetoverd wordt.