Gemeente Vlissingen: 'Verder uitstel van EBI Vlissingen zoveel mogelijk voorkomen'

Vlissingen wil er alles aan doen om de aanleg te bespoedigen van het nieuwe justitiële complex in Vlissingen. De gemeente werkt dan ook zoveel mogelijk mee aan een nieuwe rotonde bij de A58, die onderdeel wordt van de toegangswegen tot het complex.
Artist impression van het nieuwe verkeersplein Vlissingen EBI
Artist impression van het nieuwe verkeersplein © Gemeente Vlissingen
Het gaat om een nieuwe rotonde tussen Oost-Souburg en Ritthem, aan de 'Ritthemse kant' van de A58. Tijdens de werkzaamheden komen er omleidingswegen voor het verkeer uit de omgeving, dat tussen Oost-Souburg en Ritthem rijdt of naar de A58 moet. Het ontwerp voor het verkeersplein ligt nu ter inzage.

Aanleg EBI bespoedigen

In de omgeving bestond al langer de wens voor een veiligere afwikkeling van het verkeer, maar de werkzaamheden kregen een duwtje omdat de rotonde ook meteen onderdeel gaat uitmaken van de nieuwe gevangenis in Vlissingen.
Die komt op de plek van de eerder geplande marinierskazerne. De werkzaamheden verlopen daarom onder de paraplu van Rijkswaterstaat en de provincie. Vlissingen wil haar steentje bijdragen om de aanleg van de rotonde vlot laten verlopen, om zo ook de aanleg van het justitiële complex te bespoedigen.
Albert Vader, wethouder compensatiepakket marinierskazerne Vlissingen
De Vlissingse wethouder Albert Vader © Omroep Zeeland
Vlissingen schrok toen afgelopen jaar bekend werd, dat de aanleg van het complex vertraging opliep. Vanuit het ministerie van Justitie kwam het bericht dat er meer tijd nodig was voor de ontwerp van het complex, dat aan steeds strengere veiligheidseisen moet voldoen.
Ook verantwoordelijk wethouder Albert Vader schrok. Zijn gedachten gingen terug naar de marinierskazerne, die telkens werd uitgesteld en uiteindelijk helemaal niet meer kwam.

Van 2026 naar 2028 verschoven

Was de eerste planning dat de nieuwe rechtbank en gevangenis met de bijbehorende gebouwen in 2026 open zouden gaan; nu is dat al verschoven naar 2028. "Door zoveel mogelijk mee te werken aan alle voorbereidende werkzaamheden, zoals de nieuwe rotonde tussen Souburg en Ritthem, willen we als Vlissingen verder uitstel voorkomen", zegt wethouder Vader. "Nog meer zou niet bijdragen aan het vertrouwen van de Zeeuwen in de overheid. Ook levert dit complex vijfhonderd banen op voor de omgeving, laten we dat niet vergeten."
De EBI in Vlissingen
Het nieuwe justitiële complex in Vlissingen bestaat uit een zwaar beveiligde gevangenis (EBI) en een 'bunker'-rechtbank voor zware criminaliteit. Daarnaast komen er gebouwen voor ondersteunende diensten. In het complex is plaats voor ruim tweehonderd gevangenen. Het complex is onderdeel van 'Wind in de Zeilen'; het compensatiepakket voor de marinierskazerne die niet naar Vlissingen kwam.