Knipbeurt op het podium of yoga naast een schilderij: Zeeuwse cultuursector protesteert

Een knipbeurt op het podium of een yogales tussen de schilderijen. Het was vanmiddag mogelijk tijdens de protestactie van de culturele sector, die een vuist wil maken tegen de gedwongen sluiting. Meerdere Zeeuwse musea deden mee aan de actie en ook het CCXL Theater in Vlissingen ging open, maar dan wel als kapsalon.
Knipbeurt op het podium of yoga naast een schilderij
"We vonden het een heel mooi initiatief wat de landelijke theaterwereld heeft genomen en zo dachten wij, dat gaan we ook doen. Mensen kunnen geknipt en gekapt worden en ondertussen vinden er optredens plaats", vertelt Jéan Rottier, theatermanager van het CCXL Theater.
De protestactie van de culturele sector is op touw gezet door cabaretiers Sanne Wallis-de Vries en Diederik Ebbinge. Na de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag werd duidelijk dat theaters voorlopig nog niet open mogen, maar kappers en sportscholen wel. Daarom bedachten zij het initiatief Kapsalon Theater.
Bezoekers van het theater in Vlissingen kwamen met een lach binnen en snapten de actie vanuit de culturele sector heel goed. "Ik draag de bioscopen en de theaters een warm hart toe. Ik zit zelf in een horecazaak dus ik weet hoe moeilijk het is", vertelt Saskia Johnson. Of ze zelf ook voor een knipbeurt gaat wist ze nog niet zeker. Lia de Meij bezocht samen met een vriendin de protestactie. "Ik ben hier om de cultuur een hart onder de riem te steken. We gaan altijd graag quizzen op zondagmiddag en dat kan allemaal niet doorgaan. Het moet een keer ophouden. Ik vind het een hele leuke actie."
Rottier doet aan deze actie mee omdat ze vooral aandacht wil voor de cultuursector. "We willen laten weten dat wij veilig open kunnen en dat we veel moois te bieden hebben en dat mensen echt behoefte hebben aan cultuur. We zijn altijd het ondergeschoven kindje."
Theater CCXL in Vlissingen
In het theater in Vlissingen kon je woensdag geknipt worden op het podium © Omroep Zeeland
Bij Het Warenhuis museum in Axel werd een yogales gegeven tussen de schilderijen. "Ik vind het onbegrijpelijk dat musea dicht moeten. Het nieuws van vorige week kwam heel hard aan. Ik begrijp het gewoon niet. We houden nu een kleinschalige actie, maar dat is puur om het signaal af te geven naar de politiek dat dit niet zo langer kan", vertelt locatiemanager Hans van Bellen. Hij vindt ook dat yoga juist in zo'n museum past. "Het geeft een soort rust net zoals een museum."
Ook bezoekers van het protest in Axel zijn te spreken over deze actie. "Ik vind het een heel leuk initiatief. Ik ben geen viroloog en ik hoor alle meningen aan, maar een museum kan het heel goed reguleren dus ik denk dat ze wel open kunnen", vertelt Saskia op haar yogamatje. "Van mij mogen ze vaker yogales geven in het museum. Ik vind het heel erg ontspannend en het zijn mooie werken", aldus Marthe.

Gemeente niet blij

Door het hele land doen zeventig theaters en tientallen musea mee aan de landelijke actie. De gemeenten zijn er minder blij mee. Op verschillende plekken in Nederland hebben burgemeesters al aangegeven te gaan handhaven. "Regels zijn regels", heeft Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, eerder aangegeven. Het Veiligheidsberaad zegt wel heel veel begrip te hebben voor de horeca- en cultuursector en wil dat het kabinet deze ondernemers nog deze week duidelijkheid geeft. In Zeeland gingen alle protesten door en is er niet ingegrepen door boa's.
Sanne Wallis de Vries moest overigens de landelijke protestactie laten schieten. De theatermaker heeft een coronageval in de familie, waardoor ze niet aanwezig kon zijn bij actie.