Zeeland verlaagt als enige provincie tarief wegenbelasting

Zeeland verlaagt als enige provincie in Nederland het provinciale deel van de wegenbelasting. Een Zeeuwse automobilist met een middenklasse auto op benzine gaat op jaarbasis 608 euro betalen. Heel veel scheelt het niet in de portemonnee: het gaat om een daling van 12 euro dit jaar, meldt het CBS.
Wie een middenklasse auto heeft spaart een euro per maand
Wie een middenklasse auto heeft spaart een euro per maand © Desiree Hoondert
In 2019 verhoogde de provincie de wegenbelasting nog met 15 euro over het hele jaar gezien. Dat was toen nodig omdat Zeeland er financieel slecht voorstond, mede vanwege de peperdure sanering van Thermphos. Daarnaast waren er miljoenen nodig voor onderhoud van Zeeuwse wegen.
Groningen is de duurste provincie als het om wegenbelasting gaat: een Groninger betaalt 640 euro per jaar voor een vergelijkbaar voertuig. In Noord-Holland is een automobilist het minst aan wegenbelasting kwijt: 568 euro op jaarbasis.

Wegenbelasting per kwartaal

Provincie Wegenbelasting,
Noord-Holland 142
Limburg 149
Utrecht 149
Noord-Brabant 150
Overijssel 150
Flevoland 152
Zeeland 152
Friesland 155
Gelderland 158
Zuid-Holland 158
Drenthe 159
Groningen 160
Gemiddeld 152,80
Voor provincies is de motorrijtuigenbelasting een belangrijke inkomstenbron waarvan de opbrengst gaat naar de algemene middelen. De inkomsten hoeven dus niet alleen besteed te worden aan infrastructuur.