Tekort aan mensen zorgt voor problemen bij SP: in zeven Zeeuwse gemeenten niet op stemformulier

De Socialistische Partij in Zeeland doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart in slechts zes van de dertien Zeeuwse gemeenten mee. Bij de vorige lokale verkiezingen in 2018 deed de SP nog mee in acht gemeenten. Reden: een flink tekort aan mensen.
De voorzitter van de SP Schouwen-Duiveland Max Broersen in gesprek met een voorbijganger.
De voorzitter van de SP Schouwen-Duiveland Max Broersen in gesprek met een voorbijganger © Omroep Zeeland
Op straat in Zierikzee doen leden van de SP ondanks het druilerige weer flink hun best: folders worden uitgereikt en gesprekken gevoerd. Sommige mensen zijn vanwege corona wat huiverig om iets aan te nemen, maar respons is er genoeg.
"Die Rutte moeten ze maar door de gehaktmolen draaien", zegt een oudere man lachend. Hij overweegt SP te gaan stemmen. Een andere voorbijganger moet weinig hebben van de socialisten: "Ze stemmen te veel mee met het kartel."

Onderbemand

Marnix Broersen, partijvoorzitter van de SP-afdeling op Schouwen-Duiveland, is optimistisch: "Het is belangrijk dat je onder de mensen bent." Vanwege corona was dat lang niet mogelijk.
Audioreportage: de straat in Zierikzee met Max Broersen van de SP Schouwen-Duiveland
Maar de SP op het eiland heeft meer problemen. "We zijn een tijd nogal onderbemand geweest. We hadden een voortreffelijk raadslid, Anita de Vos. Maar zij is weggegaan. Toen speelde heel erg de vraag: gaan we door of niet?"

Terugkerend probleem

Maar het tij lijkt gekeerd: sinds Broersen twee jaar geleden is aangetreden als voorzitter zijn er weer meer mensen betrokken bij de partij. "We staan er nu beter voor dan ooit", zegt de partijvoorzitter optimistisch.
Toch is het niet de eerste keer dat onzeker was of de SP wel mee zou doen in Schouwen-Duiveland. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 twijfelde de afdeling ook. Maar op de valreep werden toen toch nog genoeg geschikte kandidaten gevonden.
Sylvia Tuinder, voorzitter SP Middelburg en Huib Ghijsen, fractievoorzitter en lijsttrekker SP Middelburg.
Sylvia Tuinder, voorzitter SP Middelburg en Huib Ghijsen, fractievoorzitter en lijsttrekker SP Middelburg. © Omroep Zeeland
Bij de SP-afdeling in Middelburg waren ook twijfels over deelname in maart. "Na enige aarzeling hebben we besloten om mee te doen met de verkiezingen", zegt fractievoorzitter Huib Ghijsen.

Actievoeren op straat

De reden voor die aarzeling was aangrijpend. Ghijsen: "Door vertrek van enkele leden, door ziekte en zelfs door overlijden, hadden we minder mensen ter beschikking. En we hebben juist nogal wat mensen nodig, want we willen als SP niet alleen in de raad zitten, maar ook acties kunnen voeren op straat."
Uiteindelijk lukte het de SP Middelburg om zeven kandidaten te vinden. Ook in de gemeente Tholen lukte het de SP maar net om een goede kandidatenlijst samen te stellen.

SP-zetels nu

De SP heeft in Zeeland 8 afdelingen, in Schouwen-Duiveland, Tholen, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen, Sluis, Goes en Hulst.
Op Walcheren heeft de SP op dit moment 4 zetels; 2 in de Middelburgse raad en 2 in Vlissingen.
In Noord-Zeeland heeft de partij 3 zetels; 2 in Schouwen-Duiveland en 1 in Tholen.
In Zeeuws-Vlaanderen zijn ook 3 SP-zetels; 1 in Terneuzen, 1 in Sluis en 1 in Hulst.
In totaal heeft de SP dus 10 zetels.
Witte vlek voor de SP zijn de Bevelanden. In Noord-Beveland, Goes, Borsele, Kapelle en Reimerswaal - dus in vijf van de dertien Zeeuwse gemeenten - heeft de partij geen enkele zetel. In Goes zat een SP-raadslid, maar die stapte op na een intern partijconflict.
In Hulst en Goes kregen de SP-afdelingen het deze keer niet voor elkaar om genoeg mensen te vinden en in die gemeenten doen de socialisten dan ook niet mee aan de lokale verkiezingen op 16 maart. Dat was vier jaar geleden nog wel zo.
Uiteindelijk doet de SP slechts in zes Zeeuwse gemeenten mee: Schouwen-Duiveland, Tholen, Middelburg, Vlissingen, Sluis en Terneuzen.
SP'ers in gesprek met een potentiële kiezer in Zierikzee.
SP'ers in gesprek met een potentiële kiezer in Zierikzee. © Omroep Zeeland
Marja Snoeren, regiovertegenwoordiger van de SP in Zeeland, heeft daar wel een logische verklaring voor. Naast beperkt op straat kunnen zijn door corona speelt er nog iets: "Je hebt lokaal tegenwoordig gewoon meer partijen die meedoen. Daarom is het moeilijker om goede mensen te vinden voor de politiek. De spoeling wordt dunner."
SP'er op verkiezingscampagne in Zierikzee, in het midden de lokale partijvoorztter Max Broersen
SP'er op verkiezingscampagne in Zierikzee, in het midden de lokale partijvoorzitter Max Broersen. © Omroep Zeeland
Huib Ghijsen uit Middelburg noemt nog een reden waarom het in Zeeland moeilijker is voor de SP: "CDA en SGP hebben hier in Zeeland van nature een grote achterban. Als SP moeten we er harder voor knokken. In agrarische gebieden in de provincie neigt men meer naar traditionele confessionele partijen, in stedelijke gebieden als Middelburg, Goes en Terneuzen heeft de SP wel degelijk voet aan de grond."
Audioreportage: een interview van Huib Ghijsen van de SP Middelburg