Registratieplicht moet illegale verhuur op Schouwen-Duiveland stoppen

Wie woonruimte verhuurt aan toeristen zal zich moeten laten registeren. Dat willen althans de PvdA en Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD). De fracties hopen zo een dam op te werpen tegen de illegale verhuur op het eiland van reguliere woningen aan recreanten.
Zimmer frei
De verhuur van reguliere woningen aan toeristen is op Schouwen-Duiveland verboden. © Omroep Zeeland
Sinds 2019 is het niet meer toegestaan op Schouwen-Duiveland om huizen en appartementen met een woonbestemming commercieel uit te baten. Vakantiegangers verstoren het woongenot van de buren en bovendien bestaat er een schreeuwend tekort aan huisvesting voor de eigen inwoners. Door het recreatieve gebruik terug te dringen hoopt de gemeente dat de woonruimte beschikbaar komt voor permanente verhuur.
De handhaving blijkt nog steeds een probleem. De PvdA trok ruim een jaar geleden al aan de bel na klachten van inwoners over illegale verhuur van particuliere (tweede) woningen bij hen in de straat. De raad heeft inmiddels middelen beschikbaar gesteld voor extra controles.

Registratienummer

De PvdA en LSD willen nu nog een stap verder gaan met de invoering van een registratieplicht. "Er is een nieuwe wet Toeristische Verhuur van Woonruimte waardoor gemeentes - als ze dat willen - zo'n plicht kunnen invoeren", legt Robbert Lievense van LSD uit. "Je krijgt dan een registratienummer en dat moet je overleggen aan bemiddelaars als Booking.com. Heb je zo'n nummer niet, dan kom je bij hen niet op de site. En als verhuurder heb je die jongens gewoon nodig."
De fracties dienen hun voorstel in als de raad zich later deze maand buigt over een nieuw bestemmingsplan voor Renesse. De registratieplicht zou volgens Lievense op zijn vroegst volgend jaar kunnen worden ingevoerd.