Droomdoelpunt Bouzambou helpt Oranje aan zege op EK zaalvoetbal

De Nederlandse zaalvoetballers zijn het Europees Kampioenschap in eigen land mede dankzij een wonderschoon doelpunt van Said Bouzambou uit Vlissingen gestart met een knappe 3-2 overwinning op Oekraïne. Oranje kwam in de eerste helft op achterstand, maar boog de wedstrijd in de tweede helft razendsnel om.
Said Bouzambou in actie namens het Nederlands zaalvoetbalteam
Said Bouzambou in actie namens het Nederlands zaalvoetbalteam © Orange Pictures
De start van het EK voor Bouzambou en Oranje was niet goed. Een minuut na de aftrap was het al raak voor Oekraïne. Mykhailo Zvarych was alert toen de bal uit de kluts via zijn voeten kwam en rondde beheerst af: 0-1. De Vlissinger zag zijn ploeg vanaf de bank op achterstand komen. Gaandeweg de eerste helft kwam Oranje, dat na acht jaar weer op een eindtoernooi stond, beter in de wedstrijd. Vlak voor de rust was Karim Mossaoui het dichtst bij de gelijkmaker. Het schot van de linkspoot ketste na een reflex van de goalie van Oekraïne echter af op de paal, waardoor Nederland met een 0-1 achterstand ging rusten.
Na de rust werd de ploeg van Max Tjaden dan toch beloond voor het betere spel. Doelman Manuel Kuijk had Oranje voor de rust een paar keer op de been gehouden en had met een puntgave assist een belangrijk aandeel in de 1-1, die knap werd binnengekopt door Oualid Saadouni. Gesterkt door het vertrouwen van de gelijkmaker ging Nederland door, en met succes, want niet lang daarna was daar de 2-1 gemaakt door Mohamed Attaibi. Liggend op de grond na een mislukte rebound kon Bouzambou juichen voor de voorsprong.

Droomdoelpunt Bouzambou

Het werd nog mooier voor de 31-jarige aanvaller. Iets meer dan tien minuten voor tijd draaide Bouzambou zich op zijn kenmerkende wijze vrij, haalde verwoestend uit en zag de bal snoeihard in de kruising vliegen: 3-1. Oranje, als gastland automatisch geplaatst voor EK, rook een stunt tegen de nummer twaalf van de wereldranglijst. De Oekraïners begonnen aan een slotoffensief en via Petro Shoturma werd het 3-2. In de laatste paar zenuwslopende minuten moest Oranje alle zeilen bijzetten om de voorsprong over de streep te trekken, maar uiteindelijk kon er gejuicht worden voor de overwinning.
Bouzambou debuteerde op 7 januari 2014 voor het Nederlandse zaalvoetbalteam. Tegen Oekraïne speelde hij zijn 66ste officiële interland, waarin hij zijn 23ste treffer maakte. De aanvaller droeg jarenlang het shirt van Groene Ster uit Vlissingen, zaalvoetbalde enkele jaren in het buitenland en speelt dit seizoen bij FC Eindhoven, waar hij topscorer is van de Eredivisie zaal.
Voor Bouzambou en Oranje gaat zondag het toernooi verder. Er wacht een zware wedstrijd, want dan is regerend Europees -en wereldkampioen Portugal de tegenstander. De Portugezen wonnen hun eerste wedstrijd met 4-2 van Servië. Nederland gaat alleen naar de kwartfinale als het bij de bovenste twee in de poule eindigt.

Programma Nederland EK zaalvoetbal 2022

woensdag 19 januari Nederland - Oekraïne 3-2
zondag 23 januari Nederland - Portugal aftrap 17.30 uur
vrijdag 28 januari Nederland - Servië aftrap 20.30 uur