Said Bouzambou schittert voor oog van heel Europa: 'Vlissingen en Zeeland trots maken'

Het debuut van Said Bouzambou op het Europees kampioenschap zaalvoetbal was gisteren misschien nog wel mooier dan de Vlissinger jaren geleden had durven dromen. Als jonge zaalvoetballer van Groene Ster droomde hij van het spelen van een eindtoernooi en woensdag was het op 31-jarige leeftijd dan eindelijk zover. Bouzambou schonk zijn ploeg met een schitterende treffer een 3-2 overwinning tegen Oekraïne. "Een droomstart, een droomgoal, hopelijk kunnen we dit voortzetten."
Bouzambou schreeuwt het uit nadat Oranje van Oekraïne heeft gewonnen
Bouzambou schreeuwt het uit nadat Oranje van Oekraïne heeft gewonnen © Orange Pictures
Vanaf de bank zag Bouzambou zijn ploeg vroeg op achterstand komen tegen Oekraïne, op voorhand de torenhoge favoriet. "Er was wat gezonde spanning, we startten ook niet goed, maar doordat we er echt in bleven geloven draaiden we de wedstrijd helemaal om", vertelt Bouzambou, die met Oranje voor het eerst sinds 2014 weer op een eindtoernooi staat.

Prachttreffer

Bouzambou en zijn ploeggenoten moesten het in Amsterdam - het EK wordt gespeeld in Nederland - vanwege corona stellen zonder de steun van het thuispubliek. Toch lukte het Oranje de achterstand na de rust weg te poetsen. Met een 2-1 voorsprong op het scorebord was het aan de Vlissinger om voor de mooiste goal van de avond te tekenen. "Ik had al wat duels uitgevochten met de laatste man van Oekraïne en ik wist: de volgende keer neem ik hem in één keer mee", memoreert Bouzambou, die zijn schot vervolgens kiezelhard in de bovenhoek zag vliegen.
"Een lekkere binnenkomer, ja, zo maak ik ze niet wekelijks", zegt de hoofdrolspeler, met gevoel voor understatement. "Hij was heel mooi, maar ook heel belangrijk." Bouzambou zijn treffer bleek niet alleen mooi, maar ook cruciaal voor de uiteindelijke overwinning, want de Oekraïners kwamen daarna nog terug tot 3-2.
Said Bouzambou sprak met verslaggever Yorben Weststrate over zijn droomdebuut
Het Nederlands zaalvoetbalteam met Said Bouzambou (nr 5.) voorafgaand aan het duel
Het Nederlands zaalvoetbalteam met Said Bouzambou (nr 5.) voorafgaand aan het duel © Orange Pictures
Meteen na zijn doelpunt rende Bouzambou naar de camera, om een bijzondere boodschap over te brengen. "Voor mijn broers, die me altijd supporten. Ik riep dat deze goal voor hen was, een mooi moment natuurlijk." Hoessein Bouzambou, de oudere broer van Said, is ook een verdienstelijk zaalvoetballer en droeg ook een aantal keer het Oranje-shirt.
Na afloop regende het natuurlijk felicitaties voor de 66-voudig international. "Al sinds we in Zeist zitten krijg ik van iedereen - bekenden en onbekenden - enorm veel berichten, echt heel veel. Alleen maar mooi natuurlijk. Ik wil Vlissingen en heel Zeeland trots maken. Hopelijk is dat vanavond gelukt."
Voor Bouzambou en Oranje gaat zondag het toernooi verder. Er wacht een zware wedstrijd, want dan is regerend Europees -en wereldkampioen Portugal de tegenstander. De Portugezen wonnen hun eerste wedstrijd met 4-2 van Servië. Nederland gaat alleen naar de kwartfinale als het bij de bovenste twee in de poule eindigt.