Gezocht: natuurijsmeesters in Zeeland

Meer dan 800 Nederlanders hebben zich bij de Koninklijke Schaatsbond (KNSB) aangemeld om natuurijsmeester te worden, maar slechts negen daarvan komen uit Zeeland. Zeeuwen die het willen, kunnen zich nog aanmelden voor de cursusavonden zegt Rieks Poelman, voorzitter natuurijs bij de KNSB, zo kan ook de vergrijzing op de ijsbaan in de provincie tegen worden gegaan.
Schaatsen in Ellewoutsdijk
De KNSB is op zoek naar Zeeuwse ijsmeesters © Hans Boonman
Een paar maanden geleden zocht de KNSB naar nieuwe vrijwilligers omdat er een groot tekort dreigde door de vergrijzing, nu hebben landelijk meer dan 800 mensen zich aangemeld. Genoeg om een gilde van natuurijsmeesters te beginnen. De tekorten worden dus flink ingehaald, behalve in Zeeland. Daar hebben slechts negen mensen zich aangemeld om de opleiding natuurijsmeester te gaan volgen.

Minder natuurijs

Volgens voorzitter natuurijs Rieks Poelman van de KNSB ligt dat aan de ligging van de provincie. "Zeeland heeft minder landijsbanen in verhouding tot de rest van Nederland. Jullie krijgen nooit de kou binnen als het oosten van Nederland," zegt Poelman. Maar toch denkt de voorzitter erover om nog een extra oproep te doen voor Zeeland. "Als straks de cursussen beginnen, kunnen mensen uit de provincie altijd nog aansluiten," aldus Poelman.
Luister hier het gesprek met Rieks Poelman van de KNSB terug.
KNSB zoekt natuurijsmeesters