Immunoloog: 'Omikron is een storm, het komt stevig op maar verdwijnt ook weer snel'

Gisteren werden er bijna 1.000 besmettingen in Zeeland geteld, een record. Nog niet eerder waren het er zoveel. Maar volgens Ger Rijkers, immunoloog van het University College Roosevelt in Middelburg, kunnen we langzaam optimistisch zijn, nu de ziekenhuiscijfers zakken.
coronatest
Gisteren waren er bijna 1.000 positieve testen in Zeeland. © ANP
Bijna duizend nieuwe coronagevallen werden er gisteren vastgesteld in Zeeland, een record. Volgens immunoloog Ger Rijkers werd die stijging verwacht na de opening van de scholen, maar vermoedt hij dat het aantal positieve tests niet overeenkomt met het aantal besmettingen.
"Ik denk dat we bijna in een situatie zitten dat het aantal positieve testen niet meer zo heel betrouwbaar is. Met andere woorden: misschien zitten we landelijk inmiddels al op de 100.000 mensen met corona per dag. De GGD zit op het einde van de testcapaciteit. Dat is punt nummer één. En ten tweede laat niet iedereen zich testen." Volgens de immunoloog neemt de testbereidheid steeds verder af nu mensen horen dat ze niet zo ziek van omikron worden. "En ten derde zijn er ongetwijfeld heel veel mensen die wél besmet zijn, maar geen symptomen hebben en zich dus niet laten testen. Ik denk dat het aantal besmettingen veel hoger ligt."
Luister hier het hele gesprek met immunoloog Ger Rijkers terug
Rijkers is ondanks het hoge besmettingsaantal erg optimistisch. Hij verwacht dat we in Nederland bijna over de piek heen zijn omdat hij ziet dat in de omliggende Europese landen de piek al is bereikt. "Een hevige storm komt snel op, maar verdwijnt ook snel weer. In Zuid-Afrika is omikron alweer bijna van de radar verdwenen. In Nederland zal dat ook snel gebeuren omdat binnenkort iedereen wel met omikron te maken heeft gehad."
Rijkers sorteert daarom ook voor op opening van de cultuur en horeca. Dat kan volgens hem met goede controle van de basismaatregelen. "Zo kunnen we het normale leven weer langzaam oppakken. Maar ik zeg dit allemaal zonder te weten of omikron gaat muteren naar een ziekmakendere variant."
Hij vindt het daarom ook uiterst vervelend dat er door mensen gesproken wordt over een 'jojo-beleid' met weinig kijk op de lange termijn. "Ik vind dat het in deze periode heel makkelijk is om te zeggen dat je behoefte hebt aan lange termijnbeleid. Als je een ruime twee maanden terugkijkt was omikron nog niet op de radar. Daar kun je dan ook geen lange termijnbeleid mee maken."

'Behandel corona als het weer'

Burgemeester van Terneuzen en voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland Erik van Merrienboer vindt dat er wél een langetermijnvisie moet komen. Hij is een van de burgemeesters die de brief naar het kabinet heeft ondertekend waarin zij oproepen om het coronabeleid te herzien. Volgens hem is het niet uit te leggen waarom bepaalde sectoren open mogen en anderen niet. Hij heeft een voorstel: corona hetzelfde benaderen als het weer. "Bij het weer hebben we geleerd om met alarmfases te werken, want ook het weer kunnen we niet voorspellen. We kunnen geel, oranje of rood aankondigen en dan weten we dat we in sommige omstandigheden het terras leeg moeten maken en de winkels dicht moeten doen. Natuurlijk kun je niet alles voorspellen, maar we kunnen op basis van indicatoren natuurlijk zeggen 'jongens dit is een alarmfase geel of een alarmfase rood' en dat betekent dat dit type maatregelen erbij horen."
Luister hier het hele gesprek met voorzitter Veiligheidsregio Zeeland Erik van Merrienboer terug