Vorig jaar minder werkloosheidsuitkeringen in Zeeland

Het aantal werkloosheidsuitkeringen (WW) in Zeeland is in 2021 met 32 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In 2021 kregen in Zeeland 3.460 mensen zo'n uitkering. In 2020 waren dat er nog 5.117. Zeeland blijft daarmee net onder het landelijk gemiddelde. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen namelijk met 33 procent.
WW-uitkering
Het aantal WW-uitkeringen daalde sterk in 2021 © ANP
In februari begon de daling van WW-uitkeringen. Toen gingen onder meer basisscholen weer open en werd click-and-collect toegestaan voor niet-essentiële winkels. Na februari werden de coronamaatregelen versoepeld, waardoor het aantal uitkeringen nog verder afnam. De grootste reducties vonden plaats in mei en juli. Toen slonk het aantal WW-uitkeringen met 8 procent ten opzichte van de maand daarvoor.

Minder last van corona

Marina Siebkes, rayonmanager van het UWV voor de regio West-Brabant en Zeeland, reageert op de cijfers. "De effecten van corona op de arbeidsmarkt zijn niet zo groot geweest als aanvankelijk verwacht. De werkgelegenheid daalde maar weinig en het aantal uitkeringen bleef laag", stelt Siebkes. Ook vertelt de manager dat de economie doorgroeide en dat het aantal openstaande vacatures groter is dan ooit. "Veel bedrijven hielden dankzij de Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) hun hoofd boven water."