'Verkiezingsavonden organiseren werkt niet meer'

Rare effecten, slecht geluid en bibberende beelden. Vroeger kwam je daar als politieke partij mee weg, maar wie tegenwoordig kiezers wil trekken gaat voor kwaliteit. Het verkiezingsfilmpje van de VVD Noord-Beveland is op Facebook een hit en ook de ChristenUnie op Tholen zet zijn beste videobeentje voor. De partij heeft een clip met fraaie dronebeelden van Tholen gemaakt, met muziek van Trinity, een populaire band onder jonge gospelliefhebbers.
verkiezingsvideo CU Tholen
De ChristenUnie hoopt kiezers te trekken met een feel good-video over Tholen © Omroep Zeeland
"Een dronebedrijf is voor ons natuurlijk niet te betalen", vertelt lijsttrekker Jaap Hage. "De beelden zijn gemaakt door Marcel Vercammen, de nummer drie van onze lijst, en een leerling van de school in Middelharnis waar hij lesgeeft. Ze zijn er de hele zomer mee bezig geweest."
Het contact met Trinity, dat banden heeft met de landelijke partijorganisatie, legde Hage zelf. "Ik ben een van die muzikanten tegengekomen in een supermarkt in de buurt van Barneveld waar zij vandaan komen. Ik heb toen onze ideeën aangekaart."

Loflied

Dat leidde ertoe dat de band de tekst van zijn nummer "Mooi hier" een Thoolse twist gaf en opnieuw inzong. Een vlot loflied op de gemeente was een feit.
De video is te zien op YouTube en de website van de CU Tholen. En daar blijft het niet bij. "Mijn zoon Luuk maakt ook korte filmpjes voor het internet. Hij gaat op pad met de camera en komt dan kandidaten van de lijst tegen waar hij een praatje mee maakt."
Trinity
De band Trinity maakt muziek in verschillende genres, vaak met christelijke thema's © Trinity
De ChristenUnie kiest voor digitaal omdat corona veel rond de campagne voor de raadsverkiezingen van maart onzeker maakt. Bovendien gaat de partij met zijn tijd mee. "Mensen bereik je tegenwoordig met het internet en de sociale media, Verkiezingsavondjes werken niet meer", zegt Hage.
Christenunie Tholen - Mooi Hier
Toch gooit de afdeling niet alle oude vormen van campagnevoeren overboord. Zo worden per kern flyers gemaakt en verspreid en trekken de CU'ers door de gemeente met een beplakte caravan van de nummer twee van de lijst, wethouder Van Leeuwen. "Die caravan mogen we van Corniel gebruiken, mits we er binnen geen bende van maken."