Hij komt uit Brugge en is gek op schaatsen: Tom (23) wordt ijsmeester in Zeeland

Eind vorig jaar was het even paniek bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). De vergrijzing onder de ijsmeesters slaat toe en de aanwas droogt op: tijd voor een wervingsactie dus. Die actie leverde zo'n 800 aanmeldingen op over heel Nederland. De provincie Zeeland ontving er negen waarvan één Belg. De 23-jarige Tom Vanbesien komt uit Brugge en is gek op ijs en schaatsen.
Waarom Tom uit België ijsmeester in Zeeland is
Tom is zelf niet erg verbaasd dat hij de enige aanmelding is vanuit België. "België kent niet echt een ijscultuur. We houden wel van schaatsen, maar die schaatsgekte zoals in Nederland kennen we niet." Vrienden van de natuurkundedocent snappen zijn passie dan ook niet helemaal, maar dat maakt voor Tom zelf niks uit. "De ijskoorts heb ik van mijn opa. Die schaatste vroeger altijd heel veel zoals hier op de Damse Vaart."
Toms opa is inmiddels te oud om de ijzers onder te binden, maar de wens om de Sluis-Brugge-Sluis tour nog een keer te schaatsen blijft een brandende. "Hij heeft hem verschillende keren gereden. De laatste keer was in 2009, dat was tegelijkertijd ook de laatste keer dat het hele parcours geschaatst kon worden." Tom was toen zelf nog te jong om de tocht van 87 kilometer af te leggen, maar hij zou het graag een keer willen doen.
Toms opa (rechts) op de ijzers
Toms opa (rechts) op de ijzers © Omroep Zeeland
Tom hoopt vooral ook anderen enthousiast te maken voor het ijsvak. "Je doet op deze manier ook iets terug voor anderen, mensen kunnen zoveel plezier hebben aan wat je doet. Het zou zonde zijn als het uitsterft."