Bordeel terug in Zeeland, alleen is het niet wat je denkt

Zeeland krijgt de komende weekenden weer een bordeel. Zondag wordt Stichting Kunstwerkplaats KipVis in Vlissingen omgetoverd tot seksclub. Verwacht alleen geen vrouwen achter het raam, want de kunstenaars willen op deze manier aandacht vragen voor de kunstsector die door de coronaregels al twee jaar zo goed als stil ligt.
Bordeel Riekwel
Leon Riekwel (l) en Dani Ploeger © Omroep Zeeland
Volgens Leon Riekwel, één van de initiatiefnemers, is het idee ontstaan om de kunst weer eens in de spotlight te zetten. "Je moet prikkelende elementen inbrengen om je punt aan de kaak te stellen. Het is helaas niet anders." Al twee jaar mag de Kunstwerkplaats niet open door de coronaregels en daar moet volgens de kunstenaars een eind aan komen.
Volgens kunstenaar Dani Ploeger gaat het niet alleen om het mislopen van inkomsten, maar wordt vooral het tonen van kunst gemist. "Je maakt je werk om het te laten zien aan mensen, maar al twee jaar kan ik nergens m'n werk laten zien."

'Cultuur is niet belangrijk'

Ploeger heeft amper exposities gehad. "Cultuur wordt als iets gezien dat niet belangrijk is in de samenleving. Het lijkt of we er alleen zijn om te overleven, voort te planten en te winkelen. Maar dan zijn we geen mensen, zonder kunst."
Of het nu toch een soort van bordeel gaat worden? "We gaan bezoekers laten verrassen", vertelt Leon Riekwel. "Er zullen hier dingen zijn die wel de associatie kunnen oproepen, maar we willen vooral ons werk laten zien."
Bang voor het ingrijpen van politie, of bijvoorbeeld boa's, zijn ze niet. Bordelen mogen volgens de regels open. "Ik denk dat we mensen ontvangen volgens de regels die er zijn, dus mensen moeten gewoon lekker komen genieten."