'Jeroen stuurde me een dickpic': 19 vrouwen zeggen seksueel geïntimideerd te zijn door Rietbergen

In de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland zeggen negentien vrouwen seksueel geïntimideerd te zijn door bandleider Jeroen Rietbergen uit West-Souburg. De vrouwen hebben zich anoniem gemeld bij het BNNVARA online consumentenprogramma BOOS. Het gaat om kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van het talentenprogramma.
BOOS the Voice Tim Hofman
De aflevering is te zien op YouTube © ANP
De toetsenist had volgens Tim Hofman veel macht. De presentator van BOOS zegt dat Jeroen bepaalde welke nummers de kandidaten moesten zingen en hij was door zijn relatie met Linda de Mol onderdeel van een machtige mediafamilie. Hij had veel aanzien.
Uit de uitzending blijkt dat Jeroen die positie zou hebben misbruikt om seksuele opmerkingen te maken naar vrouwelijke kandidaten en medewerkers: "Jeroen appte mij met de vraag hoe ik mij daar beneden had geschoren. Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact en dat het programma het niet cool zou vinden als ze dit zouden weten. Later stuurde hij een dickpic", vertelt een anonieme vrouw.

'Kom je langs?'

Zijn geslachtsdeel zou sowieso een grote rol hebben gespeeld in zijn toespelingen: "Na de opnames kwam Jeroen nog even praten. Toen hij wegliep, zei hij al grijnzend tegen me: ik heb een hele grote pik."
Een andere oud-kandidate vertelt dat hij ook haar appte: "Jeroen vroeg om mijn nummer. Eerst appte hij gewoon zakelijk over het programma, later vroeg hij om foto's. Ook zei hij: ik ben in dit hotel, kom je langs?"

17 jaar oud

Zijn opmerkingen zou hij niet hebben beperkt tot alleen volwassen vrouwen: "Op een gegeven moment moment vroeg hij: Hoe oud ben je? Ik zei 17. Hij antwoordde: oh, daar voel je niks van", vertelt een deelneemster van The Voice.
Hij zei zei dat ik niet te geil mocht doen tijdens opnamedagen want dan zou hij mij bespringen
Oud-kandidate The Voice of Holland
Jeroen zou een voorkeur hebben gehad voor jonge vrouwen: "Hij zei dat ik niet te geil mocht doen tijdens opnamedagen want dan zou hij mij bespringen. Hij hield wel van jonge meiden, ook kandidaten. Ik had een keer bepaalde kleding aan, die hij blijkbaar als sexy ervoer. Tijdens contact over werkzaken appte hij dan of ik die kleding weer aan deed."

Tien jaar lang

Hofman geeft aan dat alle negentien mensen die zich bij het programma hebben gemeld met klachten en verhalen over Rietbergen jonge vrouwen zijn. De verhalen hebben volgens de presentator vrijwel een identieke strekking: "Rietbergen maakt continue seksueel getinte opmerkingen naar vrouwen op de werkvloer. Hij was voor vrouwen vaak moeilijk om mee te werken vanwege zijn overschrijdende gedrag. Bij afwijzing volgden ingewikkelde situaties. De misdragingen vonden voor zover we konden zien meer dan tien jaar lang plaats. Tussen 2010 en 2020", vertelt Hofman.
Volgens het programma was het overschrijdende gedrag van Rietbergen bekend bij de programmaleiding: "Iedereen wist er wel van, maar door de programmaleiding werd het afgedaan als een grapje of er werd gezegd dat Rietbergen nu eenmaal zo is."
Jeroen Rietbergen heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring aan RTL Boulevard gegeven waarin hij schrijft spijt te hebben. Dit is de samenvatting:
"Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte Whatsappberichten uitgewisseld. Uiteraard ben ik hierdoor ook ten opzichte van mijn gezin en mijn opdrachtgever in de fout gegaan. Dit alles ben ik mij al een aantal jaren zeer bewust, vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen. Alles spijt mij meer dan ik in deze verklaring kan verwoorden."