Grootste partij van Schouwen-Duiveland wil 1000 nieuwe woningen bouwen

De komende jaren moeten er 1000 woningen bijkomen op Schouwen-Duiveland, als het aan Leefbaar Schouwen-Duiveland ligt. De partij zet in op betaalbaar en levensloopbestendig bouwen en vindt dat alle kernen bediend moeten worden.
Er worden te weinig woningen gebouwd in Zeeland
LSD wil doorpakken met woningbouw op Schouwen-Duiveland © Omroep Zeeland
De woningen zullen niet alleen bestemd zijn voor de eigen inwoners. LSD mikt op een bevolkingsgroei van zo'n 6000 mensen tot 2040. "Door vergrijzing is er een groot tekort aan medewerkers bij onze ondernemers, maar ook in de zorg", zegt lijsttrekker Robbert Lievense. "Als je die mensen naar je gemeente wilt lokken, zul je ze ook moeten huisvesten."

Projectontwikkelaar

Het bouwtempo lag de afgelopen jaren veel te laag, erkent hij. Dat kwam mede omdat er een slepend conflict was met een grote projectontwikkelaar. De ruzie is onlangs bijgelegd en daardoor heeft de gemeente nu de handen vrij.
In het donderdag gepresenteerde verkiezingsprogramma van LSD staat een lijst met concrete bouwopgaven. Van 415 - overigens al geplande - woningen in Zierikzee tot zeven huizen in Serooskerke. Lievense denkt dat er aan het eind van de nieuwe raadsperiode 700 van de 1000 woningen kunnen staan: "De bouw van de resterende 300 moet dan qua bestemmingsplan en provinciale toestemming geregeld zijn."
Als je die mensen naar je gemeente wilt lokken, zul je ze ook moeten huisvesten
Robbert Lievense, lijsttrekker Leefbaar Schouwen-Duiveland
Hij vindt dat zoveel mogelijk gewerkt moet worden met gemeentelijke grond: "Dan houden we de regie in handen en worden we niet gegijzeld door projectontwikkelaars met commerciële motieven. We moeten letten op het maatschappelijke belang."
De lijsttrekker van LSD pleit ervoor om zoveel mogelijk te bouwen binnen de kernen: "We zijn nu met stads- en dorpsraden bezig om geschikte locaties te inventariseren."

LSD maakt dienst uit

LSD maakt de dienst uit op het gemeentehuis in Zierikzee. De partij heeft een derde van de raadszetels in handen.