Scholen willen soepelere quarantaineregels

In heel Zeeland wordt de ene na de andere klas naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen onder de leerlingen, zowel in het middelbaar onderwijs als bij de basisscholen. Een breed gehoord geluid bij de schoolleidingen is om de quarantaineregels te versoepelen.
Middelbare scholen willen af van quarantaineregels
Het gebouw Wielingen van het Scheldemond College in Vlissingen is bijna verlaten. Volgens Guus Hagt, directeur van de Mondia Scholengroep, zitten momenteel veel leerlingen thuis vanwege de regels. "In dit gebouw hebben we 25 klassen, zes ervan zitten thuis. In het andere gebouw is het hetzelfde verhaal. Bij Nehalennia zit iedereen van de bovenbouw thuis, dat gaat om 700 leerlingen, terwijl er misschien nog geen 50 van hen positief zijn getest."

Scheikundeproef kan thuis niet

Hagt zegt echt toe te zijn aan versoepelingen. "Leerlingen willen graag naar school om elkaar te zien en leraren willen gewoon fysiek lesgeven en niet via een online verbinding. Hier in dit verlaten scheikundelokaal, hoe leuk is het niet om hier proefjes te doen, thuis kan dat niet."
Naast de middelbare scholen, hebben vandaag ook de GGD's het kabinet verzocht om de quarantaineregels te versoepelen.

Basisonderwijs ook getroffen

Pim van Kampen van het CPOZ (Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland) vertelt over de situatie in het basisonderwijs: "De ene school wordt harder getroffen dan de andere school, maar ook bij het personeel is het lastig, want ook zij hebben te maken met eventuele besmettingen thuis. Daardoor moet je weer schipperen met wie les kan geven."
Het CPOZ wil dan ook het liefst dat de regels versoepelen: "Of misschien maar helemaal loslaten en het virus gewoon rond laten razen", zegt Van Kampen