Oud-wethouder en raadslid over overstap naar lokale partij: 'Voor welke partij je in lokale politiek zit, maakt niet uit'

Coen van Dalen en Josephine Elliott zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de meest opvallende namen op de lijst van de Lokale Partij Vlissingen (LPV). Niet omdat ze nieuw zijn in de Vlissingse politiek, maar omdat ze al sinds mensenheugenis voor andere partijen actief waren. De overstap betekent voor zowel Elliott als Van Dalen geen verandering van hun politieke koers of idealen. "Voor welke partij je in de lokale politiek zit, maakt eigenlijk niet uit", reageren ze.
'Voor welke partij je in de politiek zit, maakt eigenlijk niet uit'
Coen van Dalen was zestien jaar lang hét gezicht van de ChristenUnie en zelfs mede-oprichter van die partij in Vlissingen. Josephine Elliott zat de afgelopen twaalf jaar voor D66 in de raad en was voor die partij ook actief als fractievoorzitter en wethouder. Om verschillende redenen konden ze allebei niet meer verder bij de partij waar hun hart nog altijd ligt.

Termijnen

"Mijn termijnen zitten erop", legt Van Dalen (69) uit. "De regel bij de ChristenUnie is dat je maximaal drie termijnen van vier jaar in de gemeenteraad mag zitten voor de partij. Ik heb het zelfs vier termijnen mogen doen, maar nu is de tijd van gaan gekomen. Toch vind ik dat mijn werk als raadslid er nog niet op zit en daarom stap ik over naar de LPV."
"Maar veranderen doe ik niet", gaat Van Dalen verder. "Coen van Dalen wordt niet gelijk een ander persoon als hij van partij wisselt. En in m'n hart blijf ik een ChristenUnie-man. Ik blijf ook landelijk lid van de partij en zal vanuit de LPV met ze samenwerken."
Elliott Van Dalen
Josephine Elliott en Coen van Dalen zijn nu partijgenoten bij de Lokale Partij Vlissingen © Omroep Zeeland
Elliott was de afgelopen twaalf jaar raadslid voor D66 en de afgelopen twee termijnen fractievoorzitter in Vlissingen. "Ik vertrek omdat de partij graag wil vernieuwen. Dat is hun goed recht, maar ik vind het wel jammer", vertelt ze. "Of ik weg moest? Nee, dat niet. Ik had ook kunnen blijven, maar dan zou ik de vernieuwing denk ik in de weg zitten."

Landelijk uit de partij

Vernieuwen gaat Elliott zelf niet. Ze wil het werk dat ze al voor D66 deed nu voortzetten bij de LPV. "En dat is omdat ik altijd voor ogen heb wat het beste is voor Vlissingen. Daar doe ik mijn werk voor. We hebben de afgelopen jaren veel bereikt in deze stad, dus ik ben vooral van plan om door te gaan met wat ik al deed. En dan niet meer namens D66, maar voor de LPV."
Elliott is door haar overstap geen lid meer van de landelijke partij van D66. "Ik heb te horen gekregen dat ik geen lid mag blijven, omdat ik lokaal nu bij een andere partij zit. Dat vind ik wel jammer, maar het is niet anders."
Raadslid Vlissingen, John Dooms
Fractievoorzitter John Dooms van de Lokale Partij Vlissingen © Gemeente Vlissingen
Fractievoorzitter John Dooms van de Lokale Partij Vlissingen is duidelijk over wat hij van de nieuwe leden van zijn partij verwacht. "Die kunnen natuurlijk niet de standpunten van hun oude partij gaan verdedigen, dat is helder. Dus ook voor Coen van Dalen en Josephine Elliott geldt dat ze de standpunten van onze partij verdedigen."

Werk voor Vlissingen

Toch begrijpt Dooms wel hoe Van Dalen en Elliott erin staan. "Coen blijft dezelfde persoon, dat klopt natuurlijk. En zijn levenshouding vanuit de idealen van de ChristenUnie zal ook niet veranderen. Ik denk dat hij daar op doelt. Josephine gaat door met haar werk voor Vlissingen, zegt ze. Dat willen wij allemaal. Bij een lokale partij is dat makkelijker, omdat je nooit afhankelijk bent van standpunten die je partij landelijk heeft en die je moet volgen."

Lijst LPV

Dooms staat zelf bovenaan de lijst van de LPV bij de komende verkiezingen. De zittende raadsleden Saskia Eggermont en Geoffrey Sips bezetten met hem de eerste drie plaatsen, terwijl Van Dalen en Elliott op de plaatsen vier en zes zijn gezet door de partij.