Staten willen meer zekerheid over compensatiepakket

Het compensatiepakket van de verloren marinierskazerne zou de wind in de zeilen moeten hebben, maar de Provinciale Staten zetten daar hun vraagtekens bij. Vanochtend uitten zij hun zorgen over de voortgang van een aantal punten uit het compensatiepakket. Er waren vragen over de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en het Delta Kenniscentrum. Beide onderdelen zijn vertraagd en dat doet het vertrouwen in de vlotte uitvoering van het compensatieplan 'Wind in de zeilen' geen goed.
Vlissingen kaart compensatie ebi gevangenis rechtbank kenniscentrum gezondheidscentrum stationsplein
Diverse punten uit het compensatiepakket © Omroep Zeeland
Veel vragen waren er over het justitieel complex dat bij Ritthem moet komen, waar ooit de marinierskazerne was gepland. "Kunnen we er nog op vertrouwen?", zo vertaalde gedeputeerde Dick van der Velde de vragen van de Statenleden. Ook voegde hij er aan toe dat in een ander overleg er een gevoel heerste van: "Dat verhaal over uitstel, dat kennen we nu wel van de marinierskazerne."

Vragen om geruststelling

Van der Velde kondigde daarom aan om opnieuw bij de regisseur van de uitvoering van het compensatiepakket, Siebe Riedstra, aan te dringen op duidelijkheid: "We zijn erg tevreden met uw reportage over de voortgang van Wind in de Zeilen, maar zou u alstublieft de Zeeuwen meer duidelijkheid willen geven over de extra vertraging die is opgelopen en ons geruststellen dat het in orde komt?"
EBI Vlissingen
Impressie van de EBI Vlissingen en omringend stadslandgoed © H+N+S landschapsarchitecten
Gedeputeerde Harry van der Maas gaf aan dat er constructief onderhandeld wordt over de voortgang van het Delta Kenniscentrum, een samenwerking van onderwijsinstellingen voor water, voedsel en energie. Partijen zoals de universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben een stap terug gedaan omdat zij het niet eens waren met de opzet en de zeggenschap. Hierna leek de realisatie van het kenniscentrum op losse schroeven te staan. Niettemin gelooft Van der Maas dat er in februari duidelijkheid komt over een doorstart, waarbij niet wordt afgeweken van de originele opzet.

Eventueel een Plan B, maar liever niet

Wanneer de partijen er alsnog niet uitkomen, zou er eventueel gekeken moeten worden naar een 'Plan B', zei Van der Maas met tegenzin. "Dan zouden we kunnen kijken naar een alternatieve opzet en eventueel andere partijen. Maar laten we het overleg in februari afwachten."