Meer meldingen seksueel geweld na onthullingen BOOS

Veel slachtoffers van seksueel geweld melden zich na de uitzending van het programma BOOS bij het Centrum Seksueel Geweld. Ook in Zeeland komen meer meldingen binnen dan anders, zegt coördinator Marieke Muller.
Bij het Centrum Seksueel Geweld stromen de meldingen binnen na de uitzending van BOOS
Bij het Centrum Seksueel Geweld stromen de meldingen binnen na de uitzending van BOOS © ANP
"We zien dat zo'n uitzending ontzettend veel oproept bij slachtoffers van seksueel geweld. Mensen herkennen dit en willen hun verhaal kwijt. Sommige mensen lopen er al jaren meer rond zonder zich uit te spreken. Dat was ook zo toen de verhalen over 'Me Too' in het nieuws kwamen. Als er iets in de pers verschijnt, kan dat een trigger zijn voor slachtoffers."

Open lijn voor slachtoffers

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is 24 uur per dag bereikbaar. "We hebben een chatfunctie. Die is heel laagdrempellig. En mensen kunnen bellen. Er is altijd een open lijn. Als slachtoffers hulp willen, zorgen wij ervoor dat artsen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld. Onze casemanagers hebben een eerste contact met de slachtoffers en kijken wat er noodzakelijk is op dat moment", vertelt Muller.
Het is een ongemakkelijke realiteit, maar het gebeurt overal: op je werk, thuis. We moeten ons bewust zijn van onze rol als mens
Marieke Muller, coördinator Centrum Seksueel Geweld Zeeland
"Onze mensen kijken wat er noodzakelijk is op dat moment", vertelt Muller. "Als iemand aangifte wil doen, is er contact met de politie. Als iemand een psycholoog nodig heeft, krijgt de melder een doorverwijzing. Soms willen mensen alleen hun verhaal kwijt. Ook organisaties en bedrijven die informatie of tips willen over wat ze zelf kunnen doen om seksueel geweld te voorkomen, kunnen bij het CSG terecht. "We hebben ook een consultfunctie."

Online

Het centrum is er voor slachtoffers acuut seksueel geweld, voor wie direct medische, psychologische of forensische hulp nodig is, maar ook voor slachtoffers van geweld dat langer geleden is en voor andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Seksueel geweld kan van alles zijn. Het kan verkrachting zijn, een seksueel getinte uitspraak, betasting. Ook online seksueel overschrijdend gedrag, daar zijn we absoluut ook op gericht."
"Ik denk dat het belangrijkste is dat mensen zich bewust zijn van het feit dat het dichtbij is. In 85 procent van de gevallen is de dader een bekende. De omvang van seksueel misbruik is immens. Dat is een ongemakkelijke realiteit, maar het gebeurt overal: op je werk, thuis. We moeten ons bewust zijn van onze rol als mens."

'Niet wegwuiven'

"Wat we kunnen doen? Het is belangrijk dat we slachtoffers steunen. Dat we niet aan victim blaming doen. Dat we het niet wegwuiven als iemand met een verhaal komt. We moeten echt naar een omslag toe."