Hoessein Bouzambou beleeft EK-droom samen met Said: 'Alsof ik zelf op het veld sta'

Samen met zijn broertje debuteerde Hoessein Bouzambou acht jaar geleden in het Nederlands zaalvoetbalteam. Woensdag zag de 35-jarige Bouzambou hoe de vier jaar jongere Said Oranje op schitterende wijze de eerste overwinning op het Europees kampioenschap bezorgde. "Ik heb meegeleefd en gejuicht alsof ik zelf op het veld stond."
'Hij gaat nog een keer scoren, maar niet weer in de kruising'
Excuses voor de buren zijn misschien wel op zijn plaats, denkt de Vlissinger. "We keken met familie de wedstrijd van Said tegen Oekraïne. Toen hij de 3-1 scoorde ging iedereen uit z'n dak", aldus Hoessein Bouzambou met een lach, "We wisten niet wat we zagen. Iedereen werd helemaal gek."
Liefhebbers die de spits kennen weten dat het Bouzambous handelsmerk is: slim wegdraaien en dan verwoestend uithalen. "Het was een typische 'Said goal', ja. Van mij heeft hij dat niet geleerd. Hij heeft een beter schot dan ik", aldus Hoessein, 35 jaar, zelf zaalvoetballer bij Groene Ster Vlissingen.

Samen in Oranje

In de eredivisie zaal was het FC Eindhoven, met topscorer Said in de ploeg, dit seizoen al eens de tegenstander. De 'Bouzambroers' stonden in het verleden vaak genoeg samen op het veld. Bij Groene Ster, maar ook bij Oranje, waar de twee Zeeuwen in 2014 samen hun debuut maakten. "Destijds deed Nederland ook mee aan het EK. Wij waren daar niet bij, maar zijn wel wezen kijken, in Antwerpen was het. We hebben toen gezien hoe de sfeer en het niveau is op een eindronde."
Hoessein-Hicham-Bouzambou
Hoessein (rechts) houdt samen met neefje Hicham Bouzambou het Oranje-shirt van Said vast © Omroep Zeeland
Acht jaar later staat Said op het EK. Van jaloezie is bij zijn oudere broer geen sprake. "Natuurlijk, het is geweldig om daar te mogen staan. Maar ik heb meegeleefd en gejuicht alsof ik zelf op het veld stond", aldus Hoessein. "Veel jongens ken ik nog, of daar speel ik tegen met Groene Ster."

Kwartfinales

Zondag treedt Oranje voor de tweede keer aan op het EK, tegen Portugal, de regerend Europees en wereldkampioen. De schade beperkt houden, dat is wat Nederland zal gaan doen, denkt Hoessein, en dan hopen op een gelijkspel. "3-3, met een goal van Said, ja. Niet weer in de kruising, dat gaat hem niet nog een keer lukken, haha."
Bij een nederlaag tegen Portugal komt het voor Nederland aan op de derde en laatste poulewedstrijd tegen Servië. Beide ploegen gaan dan uitmaken wie als nummer 2 doorgaat naar de kwartfinales. "Ook Servië is een heel goede ploeg. Maar toch geef ik Nederland een goede kans."