Zout en brak water wordt zoet: 'Het zoete water dat we hebben, is niet meer genoeg'

In het Belgische Nieuwpoort loopt sinds een week een proefproject om zoet water te maken van brak en zout water. Het zoete water is geschikt om te drinken of voor de beregening van akkers. Voor Zeeland een interessant project, gezien het tekort aan voldoende zoet water tijdens droge zomers.
Droogtebestrijding
Een boer pompt zoet water om het land te besproeien © Omroep Zeeland
Met een waterzuiveringsinstallatie hopen drie drinkwaterbedrijven een oplossing te hebben voor het dreigende watertekort tijdens droge zomers.

'Zoete water is niet meer genoeg'

Volgens Johan Verbauwhede van watermaatschappij Aquaduin is het noodzakelijk om nu naar nieuwe oplossingen te zoeken om zoet water te produceren. Het is de laatste paar jaar droger geweest dan vroeger: "Er waren altijd andere alternatieven zoals oppervlaktewater of grondwater. Die alternatieven genoten de voorkeur. We hebben altijd gekozen voor de makkelijkste oplossing. Maar in grote droogteperiodes moeten we op zoek naar een robuustere drinkwatervoorziening. Het zoete water dat we hebben, is niet meer genoeg."
Door de nieuwe techniek wordt het zout uit het water verwijderd. Het is dan nog niet meteen drinkbaar: "Je moet er veel aan toevoegen om er ideaal drinkwater van te maken. Je kunt het ook mengen met ander water, met harder water", legt Verbauwhede uit.
Luister hier naar het volledige gesprek in de Zeeuwse Kamer:
Johan Verbauwhede en Hendrik Jan ten Cate vertellen over de nieuwe techniek.
Zeeland kijkt met nieuwsgierige ogen mee naar het Vlaamse project: "Het klinkt als muziek in de oren. Het is altijd fijn als er in de buurt aan dit soort technieken wordt gewerkt. Wellicht dat we daar ook in Zeeland van kunnen leren", stelt Hendrik Jan ten Cate van de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie).

Extreem droge Zeeuwse zomers

Er moet volgens Ten Cate dan ook een oplossing komen voor de beschikbaarheid van zoet water in Zeeland: "We hebben een paar jaar extreem droge zomers gehad. We denken na over het ontzilten van water voor de landbouw en doen proefjes, maar dat is nog niet op grote schaal. Het idee is om binnenkort met een grootschalige pilot te beginnen om te kijken of de Vlaamse techniek toepasbaar is voor de landbouw in Zeeland."

Duur

De techniek van Verbauwhede is duurder dan een klassieke waterzuiveringsinstallatie. Toch ziet hij voordelen: "Het energieverbruik en rendement is beter. Het kan heel goed overweg en een variërende waterkwaliteit en het laat een minimale ecologische voetdruk achter."

Waterschap Scheldestromen

Waterschap Scheldestromen is ook enthousiast over het nieuwe project. "Wij gaan niet over drinkwater, maar wel over zoetwaterbeschikbaarheid voor bijvoorbeeld de landbouw", reageert een woordvoerder. "We kennen de techniek en we vinden het een mooi initiatief." Wel lijkt Scheldestromen nog te vallen over de kosten van het project. "Wanneer door gebruik van deze techniek het geproduceerde water goedkoper wordt, kan dit zeker een interessante optie zijn."