Podcastmaker: 'Verhalen over zeemeerminnen en -mannen zijn uniek verschijnsel in Zeeland'

Zeeland en zeemeerminnen en -mannen: volgens podcastmaker Pascal van Hulst is onze provincie onlosmakelijk met de mythische figuren verbonden. Van Hulst maakte voor de ANWB de podcast Verborgen Verhalen over sages en mysteries in Nederland. Eén van de afleveringen gaat over de zeemeerman van Westenschouwen, die het dorp in de vijftiende eeuw opslokte in de zee.
Zeemeermin
Zeemeerminnen zijn kenmerkend voor Zeeuwse verhalen © Omroep Zeeland
In de aflevering 'De vloek van de zeemeerman' komt Westenschouwen aan bod: "De verhalen over zeemeerminnen en -mannen zijn een uniek verschijnsel in Zeeland. Die verhalen zijn nog vrij actief, dat maakt ze interessant."

'In de zee is de boel nog verscholen'

Wat Van Hulst vooral opvallend vindt aan het verhaal over de Zeeuwse zeemeerman, is dat het verhaal zich niet in de donkere bossen afspeelt: "Dit soort verhalen spelen zich bijna altijd af in Oost-Nederland of Zuid-Nederland op de heide of tussen de heuvels. Vooral op plekken met weinig mensen en weinig licht. Het verhaal van Westenschouwen vindt plaats in de zee. Dat is precies waar in Zeeland het onbekende zit. In de zee is de boel nog verscholen. Je hoeft het niet in grote wouden te zoeken, maar wel in de zee."
Hoe ging het verhaal over de zeemeerman ook alweer?
Er was eens een visser uit Westenschouwen die een zeemeermin ving. Hij nam de zeemeermin mee naar de kant. De zeemeermin wilde vervolgens terug naar de zee, maar dat mocht niet van de visser. Haar zeemeerman was woedend en heeft een vloek uitgesproken over het dorp. Hierdoor is Westenschouwen opgeslokt door de zee.
Wie nu aan de rand van de Oosterschelde staat, ziet inderdaad dat het dorp in de golven verdwenen is. Maar de Plompe Toren staat nog altijd overeind als laatste aandenken.
De Plompe Toren is nog het enige aandenken aan het verdronken dorp. Dit tastbare gebouw is dan ook wat de postcastmaker zo aanspreekt in het verhaal: "Het allermooiste van dit verhaal is dat er zulke fysieke elementen zijn van dit verhaal, zoals de toren."
Luister hieronder de Zeeuwse Kamer terug:
Podcastmaker Pascal van Hulst vertelt over de zeemeerman van Westenschouwen

Magie in stand houden

Daarnaast wil hij de magie van de verhalen uit zijn podcast in stand houden: "Ik ga graag wandelen in de bossen en heuvels. Als ik 's avonds of 's nachts over dezelfde paadjes wandel, is het unheimisch en wil ik daar niet zijn. Het is de angst en magie die zal blijven bestaan. Dat zit in ons. Daar kunnen we niets tegen doen. De verhalen versterken dat."